Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yumurta Sahtekarları Yüzünden İşinden Oldu

Malatya’da 2014 yılında organik yumurta üretimi için tesis kuran Yılmaz İlikhan (49) Yumurta Dolandırıcıları yüzünden işinden olduğunu söyledi. Entegre tesislerde üretilen yumurtaların sahtekarlar tarafından piyasaya organik yumurta ismiyle sunulduğunu Tarım Müdürlüğüne defalarca söylemelerine rağmen denetimlerin yapılmadığını aktaran İlikhan, denetimlerin olmayışı ve haksız rekabet ortamının oluşmasıyla şirketinin battığını iddia etti.

Malatya’da 2014 yılında organik

Market raflarında organik yumurta etiketi ile satılan yumurtalar kirli ellerin kurduğu planlar ile vatandaşa organik yumurta gibi sunuluyor. Entegre tesislerde üretilen kafes yumurtaları, organik yumurta fiyatlarının çok çok aşağısında satışa sunan kalpazanlar, gerçekten organik yumurta üretimi yapan tesislerin zarara uğramasına neden oluyor. Daha önce organik yumurta üretim tesisinin olduğunu ve yumurta sahtekarları yüzünden şirketinin battığını iddia eden Yılmaz İlikhan ,” Daha önce biz Malatya’da olmayan bir iş yapmayı düşündük. Gerçek anlamda sertifikalı ve belgeli organik yumurta yapmayı düşündük. 2014 yılında bu iş başladığımızda marketlerde ne serbest gezen yumurta ne de organik yumurta satışları vardı. İlk defa biz marketlerin reyonuna organik yumurta ve serbest gezen yumurtayı koyduk. Bu süreçte baya bir isim yaptık ve tutunduk. Kaliteden ödün vermediğimiz için müşterilerimiz bizleri beğendi. Raflarda aranan ürün olduk. Bu iki yıllık süreçten sonra bazı yumurta paketleyip satan şahıslar burada bir boşluğun olduğunu, yumurtada denetlemenin olmadığını, kontrolün olmadığını fark ettiler. Bu şahıslar normal bilindik kafes yumurtası dediğimiz entegre yumurtayı getirip, kamyonlarla piyasaya sürdü. Normal yumurtanın üzerine Gezen Tavuk ve Organik Yumurta etiketini koyup bu şekilde markete veriyor. Markette İki çeşit yumurta ve ikisi de aynı adda etikette müşterinin gözü önünde, arada fiyat farkı uçurum olunca, o tarihlerde organik yumurta 25 liraya satılırken, dolandırıcıların yumurtası 15 liraya satılırken müşteri ister istemez ucuz olan yumurtayı alıyor. Ama etiketin altındaki ne düğü belirsiz yumurtayı alıyordu.” dedi.
Yumurta sahtekarları ile mücadele etmeye çalıştıklarını ve Tarım İL Müdürlüğüne defalarca yaptığı şikayetlerin sonuç vermediğini iddia eden İlikhan,” Bu şekil mücadele etmek zorunda kaldık. Defaten İl Tarım Müdürünün yanına, birkaç defa memurlarının yanına gittik. Şikayetlerimiz dile getirdik. Hiçbir önlem alınmadı ve bu sahtekarların satışları devam etti ve halen devam ediyor.” sözlerini kullandı.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’ndan kaydını sildirmek istediğini ancak sorun yaşadığını aktaran İlikhan,”Netice itibarıyla 7 yılı sonunda iflas noktasına geldik. 2 dairem vardı ve ikisini de 2016 ve 2019’da satmak durumunda kaldım. Ticaret ve Sanayi Odasına gittim ve dilekçemi verdim kaydımı sildirmek için. Onların bana vermiş olduğu cevap ise iflas ettiğime dair tasviye bilançosu getirmem gerektiği ve bunun karşılığında da 3-4 bin TL bir ödemesinin olduğu, bunu ödememiz gerektiğini, sürecin ancak bu şekilde yapılabileceğini söylediler. Ben de iflas edecek bir vatandaş olarak verecek bir paramın olmadığını söyledim. “ iddialarında bulundu.
>> Ebubekir Atilla