Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nakliyecilere Zam Yükü!

Malatya’nın yükünü çeken şehirlerarası nakliyeciler, başta mazot olmak üzere yedek parçadan lastiğe kadar birçok kalemde büyük zamların geldiğine işaret ederek, yüklerinin ağırlığında ezildiklerini belirtti. Lastik, mazot, motoryağı gibi büyük giderlerin olduğu kalemlerde yüzde 300’ü aşan zamların getirildiğini kaydetti. Sektörlerin fiyat ilişkisinde olduğunu vurgulayan Nakliyeci Esnafı, nakliye fiyatlarında büyük zamların gelebileceğini söyledi.

Malatya’nın yükünü çeken şehirlerarası

Malatya’nın lokomotif sektörleri arasında yer alan ve yaşanan maliyet artışları sebebiyle nakliye sektöründe hizmet veren kamyoncuları zor günler geçiriyor. Giderlerin artması ile zor durumda olan sektör temsilcileri nakliye sektörünün çıkmazdan çıkması için hükümet temsilcilerine bazı önerilerde bulunuyor. Sektör temsilcileri Malatya’nın yükünü çektiklerini belirterek sektörü nefes aldırılmasını istiyor.
Maliyet artışları ile bağlantılı olarak fiyatların yükseldiğini aktaran Mustafa Aydın, ”Artan maliyet artışlarını da bizler ister istemez nakliye fiyatlarına yansıyor. Maliyetler geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasında yüzde yüz arttı. Geçtiğimiz yıl 2 bin 500 TL ile 2 Bin 700 TL arasında olan lastikler şu anda 6 Bin TL ile 9 Bin TL arasında. Geçtiğimiz yıllarda 300 TL’ye aldığımız motor yağını Bin 100 TL’ye alıyoruz. Mazot fiyatları 6.60 TL’den 16 TL’ye kadar çıktı. Özellikle kamyoncu ücretlerini otoyol ve köprü ücretlerin yüksekliği zorluyor. TIR’ın bir deposu 8-10 Bin TL arasında doluyor. Taşımacılıkla uğraşan kişilerin yedek parça başta olmak üzere giderlerinden KDV indirimi yapılmalı. Gerekli belgeleri olan kişilere plakalar verilerek tarifeli şekilde kamyoncunun çalışması sağlanmalı. Belirtilen tarifeden faturalar kesilmeli ve bu durum da denetlenmesi gerekiyor.” dedi.
Maliyet artışlarına çare bulunmadığı takdirde nakliye ücretlerinin daha da artacağını, buna bağlı olarak diğer sektörlerde de yükselişin olabileceğini belirten Aydın,” Bildiğiniz üzere Nakliyecilik sektörü diğer sektörlerin lokomotifi görevindedir. Nakliyeciliğin aksaması veya fiyat artışı ile birlikte azalması durumunda birçok sektörde duraksama olacaktır. Üretim zincirinin hasar görmemesi için yeni modeller üretilmelidir.” diye konuştu.
Fiyat artışına karşın yakıta endeksli ton kilometre uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini aktaran Aydın, bu çalışma ile birlikte rekabetin biteceği, fiyatlarda da düşüş olacağı değerlendirmesinde bulundu.

>> Ebubekir Atilla – ÖZEL HABER