Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kiracı Şikayet Hattı ve Kara Liste Uygulamasına Emlakçılardan Yeşil Işık

Hükümetin fahiş kira artışlarına karşı kiracıları korumak için başlattığı çalışma kapsamında Kiracı Şikayet Hattı’nın kurulması fikrine Malatyalı Emlakçılar yeşil ışık yaktı. Yeni uygulamada yetki belgesi bulunmayan kişiler üzerinden kiralamaların bu kapsama alınması gerektiğini belirten FK World Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Keleş,” Hayata geçirilmesi durumunda vatandaşı rahatlatacak bir uygulama. Güvenilir konut değerlemesi yapılması hususunda yeni bir devir açacaktır. Bu uygulama yetkisiz kiralama yapanları da kapsamalı” dedi

Hükümetin fahiş kira artışlarına

Kiracıları mağdur eden fahiş kira zamlarına karşı yeni adımlar atılıyor. Yapılan çalışmalar kapsamında Kiracı Şikayet Hattı mekanizması gündemde. Hat üzerinden kiracılar kanuni hakları konusunda bilgilendirileceği gibi aynı zamanda ev sahiplerini ihbar da edebilecek. Şikâyet mekanizması ilerleyen zamanda e-Devlet Sistemi’ne de taşınacak.
Hat üzerinden kiracılar kanuni hakları konusunda bilgilendirileceği gibi aynı zamanda ev sahiplerini ihbar da edebilecek. Eğer ev sahibinin Gelir İdaresi Başkanlığı’na kira geliri beyannamesinde bulunmadığı tespit edilirse, geriye dönük vergi tahsil edilecek.
Şikâyet mekanizması ilerleyen zamanda e-Devlet Sistemi’ne taşınacak. Kurulması planlanan hat sadece kiracılara ev sahibiyle yaşadığı kira sorunu noktasında bilgilendirmede bulunacak. Yapılan ihbarlar neticesinde yapılacak denetimlerde kiracısını kanuna aykırı şekilde mağdur ettiği tespit edilenler devletin “kara listesi”ne girecek
FK World Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Keleş, konut kiralama usullerinde Yetki Belgesi olan emlakçılar üzerinden kontrat düzenlenmesi şartının getirilmesi ile kapsamın genişletilebileceğini söyledi.
Sahibinden veya aracılar üzerinden doğrudan kiralanan konutların ilerleyen süreçlerde vatandaşta mağduriyet yaratabileceğini hatırlatan Keleş,” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan çalıma Emlakçılık sektörünün aktif bir şekilde kullanılabilirliği gerçeğini bir kez daha karşımıza çıkarıyor. Yetki Belgesine sahip Emlakçıların bundan sonraki süreçte kiralama, satış ve konut değerleme gibi işlemlerde daha geniş yetkilere ve sorumluluklara sahip olması, hem vatandaşın yüksek fiyatlar ile ezilmemesi, hem de mülkiyet sahiplerinin haklarının korunması hususunda atılmış en emin adım olacaktır.” dedi.
Yetkisiz satıcılar noktasında vatandaşları ayrıca uyaran Keleş, ”Emlakçılara yetki belgesi şartı getiren düzenleme hayata geçse de internet portallarında ‘yetkisiz’ kişiler cirit atıyor. İlan portallarına yeni üye olacak emlakçıların yetki belgesi sorgulanıyor ancak mevcut üyelerden yetki belgesi istenmiyor. Durum böyle olunca, bazı kötü niyetli emlakçılar yanıltıcı ilanlarla vatandaşı kandırmaya devam ediyor. Böylelikle piyasanın katbekat fazlası fiyatları görülünce kira fiyatlarını yükselme noktasında tetikliyor. Bu hususta denetimlerin artırılması gerekiyor.” diye konuştu.