Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Artan Fiyatlar Sebzeyi İpe Çektirmeyecek

Yaz aylarının sonlarına doğru kışlık hazırlıkları yapılıyor. Havaların ısınması ile birlikte birçok üründe bolluk yaşansa da, yüksek fiyatlar nedeniyle alım gücü düşen vatandaş sebzeleri ipe çekemiyor.

Yaz aylarının sonlarına doğru

Gastronomi şehri Malatya’da kışlık hazırlıkları yüksek fiyatlar nedeniyle tam manasıyla başlayamadı. Bulgurundan kurutmalık biberine, patlıcandan tarhanaya kadar tüm gıda ürünlerinde yüzde 200’ü aşan zamlar nedeniyle alışverişe çıkamadıklarını belirten vatandaşlar,” Çuval çuval bulgur, yarmalık, simit bulguru alırdık ama bu sene alamıyoruz. Kurutmalık sebzelere ise yanaşılmıyor.” dedi.
Sabit gelirlilerin bu dönemde zorlandığın kaydeden vatandaşlar,” Bu yıl ya az yapacağız, ya da hiç. Kışı geçtik günümüzü kurtarmaya çalışıyoruz. Kışlık ürünleri genellikle ucuz olsun, ürün bolluğu mevsimlere yayılsın diye yapardık. Şimdi pazara gidiyoruz, paramız yarım kilo domates yarım kilo bibere yetiyor.” sözleriyle sitem etti.
PAZARCI DA ŞİKAYETÇİ
Kışlık ürünlerin alındı bu dönemde alışverişin geçtiğimiz yıllara göre azalma gösterdiğini belirten pazarcı esnafı Mustafa Kaya,” Domates 14 TL, Kabak 9 TL, Patlıcan 10 TL, Fasulye 17 TL, Dolmalık Biber 20 TL, Sivri Biber 20 TL, Kırmızı Biber 35 TL gibi fiyatlardan satılıyor. Vatandaş bu fiyata değil kışlık, mevsimi olmasına rağmen alamıyor. Vatandaşın alım gücü düştüğü için alışveriş yapamıyor. Haliyle alışveriş olmayınca bizler de satış yapamıyoruz. Geçtiğimiz yıl kurutmalık sezonunda günlük 500 kilo mal alıyorduk şimdi bu 200 kiloya ulaşmıyor. Çoğu zaman günlük bunu bile satamıyoruz.” diyor.
ÜRETEN ZARARDA OLDUĞU SÖYLÜYOR
Fiyatların yüksek oluşu nedeniyle ürünlerinin satamadığını belirten üreticiler ise zarar ettiklerini söylüyor. Tarlasından topladığı domatesi 5 liradan sattığını kaydeden Selim Yıldız,” Domates market raflarında 18 liraya kadar satılıyor. Vatandaş en ucuzunu 13 liradan alıyor. Çiftçi ise 5 liradan kilosunu satınca bayram ediyor. Akaryakıt, su, gübre zammı derken neredeyse kar yapmadan ürün satıyoruz.” ifadelerine yer verdi.