Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yaylacıların Temel İhtiyaçları Giderilmeli

Malatyalı yetiştiriciler yayla hazırlıklarına şimdiden başladı. Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, hayvan yetiştiricilerinin geçmişten günümüze süre gelen sorunlarından olan banyo, tuvalet, elektrik ve çocukların eğitimi için gerekli olan tablet ve internet ihtiyacının Yayla çıkış tarihi olan 1 Mayıs’tan önce karşılanması gerektiğine dikkat çekerek yetkililerden destek istedi

Malatyalı yetiştiriciler yayla hazırlıklarına

Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı İhsan Akın ile yaylaların durumu, yaylaların kullanılması, yaylaya çıkış tarihleri ve yaylacıların taleplerini konuştuk.
Bu Yıl Yaylaların Kullanımı Nasıl Olacak?
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yılın pandemi den dolayı yaylalarda kiralama yapılmadı. Sanırım bu sene de Tarım İl Müdürü ile de yaptığımız görüşme sonucu, herhangi bir değişiklik olmazsa bu yıl herkes kendi mahallesinde kullandıkları meraları kullanmaya devam etmeleri yönünde bir karar alınmasını bekliyoruz. Böyle olunca yetiştiricilerimiz her yıl gittikleri yerleri kullanmaya devam edecektir. Şu an pandemi den dolayı herhangi bir çalışma yoktur. Dolayısıyla Herkes kendi kullandığı alanı kullanmaya devam edecek gibi görünüyor. Ancak yasal olan tarihte yani 1 Mayıs’tan itibaren yaylalara çıkmaya başlayacaklar. Yasal olmayan tarihlerde çıkışlara müsaade edilmeyecek. Yaylaya çıkarken mutlaka çıkış belgelerini almaları gerekiyor.
Meralar Bu yıl Kiraya Verilecek mi?
Malatya’da tarım ve hayvancılık noktasında bazı bölgelerdeki meralarımız bazen dışarıda gelenlere de kiralanabiliyordu. Bu süreçte pandemi nedeniyle kiralamalar yapılmayacak. Her yıl kiralanan yerler geçen yıl kiralanmadı. Bu yılda kiralanma imkânı zayıf görünüyor. Son anda bir değişiklik olursa buna bir şey diyemem. Hazine arazileri ile ilgili merayı kullanıp ecrimisil yatıranlar yetiştiricilerimiz meralarını kullanmaya devam ediyorlar.
Bölgemizde Ne Kadar Yaylamız Var?
Bölgemizde yaklaşık 60 tane irili ufaklı yaylalarımız var. Burada genel olarak küçükbaş hayvan sahipleri bu yaylaları kullanıyorlar. Ama zaman, zaman büyükbaş hayvan sahipleri de yaylaları kullanmaya devam ediyor. Bu yaylalarımız içinde, Sivas, Erzincan, Malatya il hudutları içerisindeki yaylalar, Kısmen Kahramanmaraş Elbistan bölgesindeki yetiştiricilerimizi de sayarsak 4 il oluyor.
Yaylaların ve Yaylacıların Sorunları ve Talepleri Nelerdir?
Genel anlamda sıvat projelerimiz devam ediyor. Bölgeye 1500 tane sıvat yaptırdık. Gerek DAP, gerek Tarım İl Müdürlüğü, gerekse Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle sıvatlar bölgelere yerleştirildi. Sıvat dağıtımı devam edecek. Bu konuda destek veren Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze de teşekkür ediyorum. Yaylalardaki yem kalitesinin artırılması, gübrelenmesi, yol ile ilgili sıkıntıların giderilmesi, sondaj ve sulak çalışması gölgelik gibi alanlarda destek sağlandı. En büyük sorunlardan bir tanesi temel ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması. Bunlar da tuvalet, banyo, güneş enerjisi, elektrik ihtiyacının giderilmesi konusudur. Çocuklarımızın, özellikle Eğitim’den geri kalmaması için en büyük problemlerinden bir tanesi orada tabletlerinin kısıtlı imkânlarda olması internetinde çekmemesi, telefonun çekmemesi gibi sorunları var. Buradan özellikle GSM şirketlerine sesleniyoruz. Oralarda muhakkak güçlerinin artırılması lazım. Çiftçiler Yaylalarda bir hastasını bir cenazesi olduğunda telefonla dahi Yaklaşık 3-5 kilometre yürüyerek yüksek tepelere çıkıp telefon çekecek bir yer bulmaya çalışıyorlar ki ursun, bir ambulans gelsin bir cenaze aracı çağırsın. Ya da çocuklar internete girip Eba sisteminde çocuklarımız eğitim alabilirsin bu çalışmaların yapılması lazım. Bunlar da önemli problemler Meral aramızdaki en fazla yaşanan sıkıntılardan bir tanesidir. Bunlar Çünkü temel ihtiyaçlar Yollar kısmen yapıldı buradan gerek Büyükşehir Belediyesi’ne gerek ilçe belediyelerine teşekkür ediyorum. Eksikler var yapılması gereken yerler var bunların da bir an önce yapılması gerekiyor. Halen hayvan üstünde gidip gelen evraklarını hayvan sırtında Taşıyan insanlarımız var aralarında bir an önce tamamlanmasını istiyoruz
Yaylalarda Üretilen Ürünler Nasıl Değerlendirilmeli?
Burada kooperatifçilik çok önemli. Yün ile ilgili bir test çalışması içerisine girdik çok da başarılı olmaya başladılar. Mahir Anadolu Mahir kadınlar Kooperatifi adı altında çalışan girişimcilerimiz yünleri değerlendirmeye başladılar. Sütlü ve süt ürünleri ile ilgili Kooperatif şeklinde çalışıp insanları bir araya getirmeyi planlıyoruz. Destek verirse oradaki sütün ve süt ürünlerinin et ve et ürünlerinin değerlendirilmesi noktasında bu tür çalışmaların tamamlanması gerekiyor. Buradan özel teşebbüslere girişimcilere söylüyoruz. Birçok yaylamızda böyle bir teşebbüste oradaki arkadaşlarımız vasıtasıyla kendilerine yardımcı oluruz. Oralarda bir işletme kurabilirler. Özel teşebbüslere da açığız yardımcı oluruz ama yeter ki samimiyet olsun. Önemli olan kazan kazan sistemi ile hem yetiştirici kazansın. Hem de oradaki yatırımı yapan arkadaşımız kazansın. Hem de tüketicimiz, tüketirken birinci elden alsın, sağlıklı tüketsin, doğal tüketsin. Amacımız budur.
>>A.Vahap Kaygusuz – Fatma Doğanay’ın Röportajı – Sonsöz Gazetesi