Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yaş Kayısı 50 Ülkeye Ulaşıyor

Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tescilli Malatya kayısısında dış satım, yeni hasat sezonuyla birlikte başladı. Malatya’da dalından koparılarak özenle toplanan kayısılar 50 ülkede ağızları tatlandırıyor.

Avrupa Birliği nezdinde coğrafi

Dünyanın Kuru Kayısı ihtiyacının yüzde 80’inin karşılandığı Malatya’da kayısı hasat sezonun başlaması ile birlikte son bir haftada 50 ülkeye yaş kayısı gönderimi gerçekleştirildi. Başta Almanya olmak üzere Avrupa Ülkeleri, Orta Asya, Uzak Doğu, Orta Doğu ve ABD’ye gönderiminin sağlandığını belirten Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, ilerleyen günlerde yaş kayısı ihracatı ile ilgili net gelirin kamuoyuna paylaşılacağını söyledi.
Ortalama sezon içerisinde 20 bin tonluk bir ihracatın gerçekleştiğini ve bu sezon içerisinde bu rakamda yükselişin beklendiğini aktaran Başkan Özcan,” Yaş kayısı ihracatımız yaklaşık bir haftadır devam ediyor. Kale İlçesi meydancık bölgesinde hasat başladı ve orada elde edilen ürünler ilk etapta hızlı bir şekilde ihracata yöneldi. Avrupa bizim için çok önemli bir pazardı, bu yıl yine aynı şekilde önemini devam ediyor. Ürünün dalda kalma süresinin kısıtlı olması yaş kayısı ihracatında elimizi biraz zayıflatıyor. Meyve hassas ve süre kısa olduğu için bu 45 günlük serüven içerisinde aş kayısı ihracatımızın 20 bin civarında iç piyasa ile beraber olabileceğini görüyoruz. Yaklaşık 50 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Uzakdoğu ülkeleri, Orta Asya ve özellikle Orta Doğu Bölgesine ihracat gerçekleştiriliyor. Ama en önemli alıcılarımızın başında Avrupa geliyor. Almanya birinci sırada yer alıyor. Yaş kayısı ihracatında yine geçtiğimiz yıllara göre önemli bir artış söz konusu. Yakında gerçekleşen ihracat rakamlarını da kamuoyu ile paylaşacağız.” dedi.
Mayıs ayında yaşanan zirai don yaşanması nedeniyle hasadın erken biteceğini ve ihracat gelirinin en yüksek olduğu dönemlerin kaçırılabileceğini söyleyen Başka Özcan,” Rakımın 1400 ile 1800 arasında olan bölgelerde 9-10 Mayıs tarihlerinde yaşanan ilkbahar geç donu diye adlandırılan soğukların, rakımı yüksek olan bu bölgelere zarar vermesiyle yaş kayısı ihracatının son 10 gününe ciddi bir zarar vermiş oldu. Çünkü bu bölgelerde çıkan ürünler sezon sonuna yakın olduğu için fiyatlarda da yükseliş oluyordu ve tüketici alanları da geniş oluyordu. Bu yıl rakımı yüksek olan bölgelerde maalesef bu sıkıntıları yaşadık.” diye konuştu.
Konsantre Fabrikalarının alımları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Özcan, fiyatın 3,5 TL ye çıkarılması ile ilgili çağrısını yineledi. Malatya’nın meyve suyu fabrikaları için ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını vurgulayan Başkan Özcan,” Yaş kayısı ihracatını gerçekleştirirken de bir taraftan da Konsantre ürünü yani sıkmalık ürün diye adlandırdığımız bir ürünümüz var. Şuanda da Meyve suyu Konsantre Fabrikalarımız Malatya’da yoğun bir mesai ile çok hızlı bir şekilde çalışıyorlar. Bu iç kurdu diye adlandırdığımız bir hastalık ile karşı karşıya kaldık. Nisan ve Mayıs yağmurlarının zayıf geçmesi ve yağmur yağmaması sonucunda üretici ikinci ilaçlamaları ihmal etti. Bunla beraber de iç kurdu hastalığı kayısıda cereyan etti. Şuanda konsantre ürün temin eden firmalarımız için de burada önemli bir alan açıldı. Şuanda 3 TL ile alımlar yapılıyor. Bizim hedefimiz 3,5 TL ’dir. Kısa bir süre içerisinde bu rakamlara geleceğini düşünüyoruz.” İfadelerine yer verdi.
>>> Ebubekir Atilla