Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vergi Daireniz Bir Tık Yakınınızda

Vergi Dairesi Başkanlığı’nın İnteraktif Vergi Dairesinde vatandaşlar 200’ü aşkın etkin iş akışına erişebiliyor. Vergi dairesine gitmeden sürecin hızlı bir şekilde yürütüldüğü bu hizmeti Malatya Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Balıkçı ’dan dinledik.

Vergi Dairesi Başkanlığı’nın İnteraktif

Bu haftaki Röportajımızın konuğu Malatya Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Balıkçı oldu. İnteraktif Vergi Dairesi ile ilgili detayları dinledik.
İnteraktif Vergi Dairesi nedir?
Her alanda olduğu gibi vergisel işlemlerin de zaman ve yer koşulu aranmaksızın kolay, hızlı ve etkin bir şekilde yapabilmesini sağlamak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığımız, günün gelişen teknolojisini etkin bir şekilde kullanmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan hizmetlerin online bir şekilde yapılmasını sağlayan güvenilir bir sistem olan İnteraktif Vergi Dairesi, 7/24 hizmet uygulaması ile 200’ü aşkın etkin iş akışını, sorgulamayı ve bilgiyi vergi dairesine gitmeden sunmaktadır. İnteraktif Vergi Dairesi sayesinde internet üzerinden vergi sorgulama, vergi borcu ödeme, vergi detaylarını görme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Böylece; tüm vergi işlemlerinizi anbean takip edebilirsiniz.
Sistemden kimler yararlanabilir?
Sistemden; Kullanıcı kodu ve şifresi bulunan,Devlet şifresi bulunan, ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden şifre edinen gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr adresi üzerinden sunmuş olduğu hizmetler (İnternet Vergi Dairesi, Defter-Beyan Sistemi, Hazır Beyan Sistemi, e-Tebligat Sistemi) sebebiyle aldığınız şifreleri de İnteraktif Vergi Dairesine giriş için kullanabilirsiniz.
Sistemin avantajları nelerdir?
Sistem herşeyden önce vatandaşlarımıza vergi dairesine gitmeden, vergisel işlemlerini aracısız olarak elektronik ortamda kolay, hızlı ve etkin olarak yapabilme imkanı vermektedir. Bunun yanısıra mükelleflerimiz İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapmış olduğu başvuru ve taleplerinin hangi aşamada olduğunu görebilmekte, vergi dairesi sistemlerinde kayıtlı olan kimlik bilgilerini, iletişim bilgilerini, mükellefiyet bilgilerini ile motorlu taşıtlara ilişkin bilgilerini görüntüleyebilmekte ve vergisel işlemlerini başlatıp sonlandırabilmektedirler. Ayrıca sistemin sunduğu güven veren hızlı ve etkin ulaşılabilirlik mükelleflerimizin vergiye gönüllü uyum seviyesini de artırmaktadır.
Peki, sistemin işleyişi nasıl?
Bu sistemi kullanırken vergi dairenize vereceğiniz dilekçeleri ya da İnteraktif Vergi Dairesini kullanarak oluşturduğunuz belgelerinizin elektronik imza ile imzalanmasına gerek bulunmamaktadır. Belgelerinizin vergi dairenize gönderilme aşamasında mobil telefonunuza gönderilen şifre ile doğrulanması yeterlidir. Aynı zamanda, dilekçelerinizin takibini de sistem içinde yer alan “İşlem Durumlarım ve Sonuçları’’ alanından yapabilecek ve dilekçenize vergi dairenizce yapılan işlemin durumunu sorgulayabilecek, ‘‘Gelen Evraklarım’’ menüsünden de size hitaben yazılan yazıları görüntüleyebileceksiniz.
Sistemi kullanarak neler yapabiliriz?
Vergi dairesi sistemlerinde kayıtlı olan: Kimlik bilgilerinizi, iletişim bilgilerinizi, mükellefiyet bilgilerinizi ve motorlu taşıtlara ilişkin bilgilerinizi, Borç ödeme ve detay işlemlerinizi, Borç durum yazısı taleplerinizi, Yapılandırma Kanunlarına ilişkin ödeme işlemlerinizi, Yönetici ve ortaklık bilgilerinizi, Tahsil ve takip edilen tüm borçlarınızı, Elektronik ortamda verilen bildirimlerinizi, beyannamelerinizi ve bu beyannamelere ilişkin tahakkuklarınızı, Vergi dairesi tarafından banka hesaplarınız ve/veya araçlarınızın sicil kayıtları üzerine uygulanan elektronik haciz bilgilerinizi, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılan ödemelerinizi ve bu ödemelere ilişkin dekontlarınızı, İşe başlama, işi bırakma ve adres değişikliği bildirimlerinizi, Düzeltme, indirim, itiraz dilekçeleriniz ile özelge taleplerinizi Tahakkuk ve tahsilat bilgilerinizi, Taksitlendirme ve tecil bilgilerinizi, Takdire sevk bilgilerinizi ve bunlara ek olarak daha birçok iş ve işlemleri görüntüleyebilir ve bunlara ilişkin işlemleri de başlatabilirsiniz. Ayrıca; mobil cihazları aracılığı ile İnteraktif Vergi Dairesinin sunduğu hizmetlerden faydalanmak isteyen mükelleflerimiz “İnteraktif Vergi Dairesi Uygulamasını” mobil cihazlarına “AppStore” ve “Play Store” uygulama marketlerinde yer alan GİB Mobil uygulaması üzerinden indirerek, 200’ ü aşkın etkin iş akışı, sorgulama ve bilgiye İnteraktif Vergi Dairesinden 7/24 erişebilecek ve vergi borcunuzu ister cepten ister webden kredi kartı/banka kartı ile 7/24 ödeyebileceksiniz.
Vatandaşlara yapmak istediğiniz bir hatırlatma var mıdır?
Malum olduğu üzere Mart ayı yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilmesi gereken aydır. Bu kapsamda mükelleflerimizin 2021 yılında elde etmiş oldukları kazançlarına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerini 31 Mart tarihine kadar vermeleri ve aynı süre içerisinde ödemeleri gerekmektedir. Özellikle kira geliri elde eden mükelleflerimizin 2021 yılında elde etmiş oldukları kira gelirlerine uygulanan 7.000 TL tutarındaki istisnadan yararlanabilmek için beyannamelerini mutlak suretle 31 Mart tarihine kadar vermeleri gerekmektedir. Beyannamelerini kanuni sürede vermeyen mükelleflerimiz istisna haklarını kaybedecekleri gibi cezai müeyyideye muhatap olmaktadırlar. Mükelleflerimizin beyannamelerini, 7/24 hizmet sunan “Hazır Beyan Sistemi” üzerinden hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde verebilirler. “ Hazır Beyan Sistemi” ne, www.gib.gov.tr adresinden, interaktif vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden ulaşmak mümkündür. İnternet uygulaması kullanmayan mükelleflerimiz beyannamelerini vergi dairelerimize ve yine alış veriş merkezlerinde açmış olduğumuz beyan kabul masalarına da verebilirler.
Son olarak vergi dairelerine borçlu olan mükelleflerimizin cebri takibe maruz kalmamak adına borçları için 6183 kanun kapsamında tecil ve taksitlendirme talebinde bulunmalarında fayda vardır. Şartları uyan mükelleflerimizin borçları 6183 sayılı kanunun 48 nci maddesi kapsamında yapılandırılmakta ve bu mükelleflerimiz hakkında cebri takibat işlemleri durdurulmaktadır.