Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ustanın Elinden Çıkan Bağlamalar Söze Saz Oluyor

Malatya’da yaşayan 45 yaşındaki Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı Bağlama Ustası İnan Karakış’ın, 20 yıllık deneyimiyle yaptığı bağlamalar Türkiye’nin ve Dünya’nın dört bir yanına ulaşıyor.

Malatya’da yaşayan 45 yaşındaki

Şehrin kalabalığından sıkılıp Doğanşehir İlçesine bağlı Karaterzi mahallesinde otantik bir yaşamı tercih eden İnan Karakış, annesiyle birlikte yaşadığı evinin ağılını atölyeye çevirerek, burada sanatçıların ellerinde dile gelen bağlamaları yapıyor.
Malatya’da yaklaşık 5 yıldır atölyesini kurduğunu söyleyen İnan Karakış, ”Tam olarak 20 yıl oldu bu işle uğraşalı. Daha önce bir atölyede kurs vermeye başladım. Boş zamanlarda ustama yardım ederek başladım bağlama yapmaya. İşimiz oldu 20 yıldır devam ediyoruz. Yaklaşık 15 yıldır İstanbul’da bu işi yaptım. Son 5 yıldır da buradayım. Doğanşehir ilçesinin Karaterzi mahallesindeyim. İlçenin bir köyündeyim. Ulaşımın kolay olmadığı bir yerdeyim. Ama imalat sürecinde daha sakin ve daha rahat çalışılan bir yer. Gün içerisinde bölünmüyorsunuz, konsantre olabiliyoruz.” Dedi.
Bağlama yapımının uzun bir süreç olduğunu kaydeden Karakış, ”Bekletme süreleri ile birlikte ortalama bir ay bir zaman alıyor. İşçilik olarak düşünecek olursak bir haftada sürüyor. Dışarıdan görenler çok zevkli bir işimizin olduğunu söylüyor. Evet, doğru zevkli bir iş ama bundan zevk alıyorsanız zevkli bir iş. Ciddi anlamda ağır, tozlu ve sağlıksız bir iş aslında. Zevk almıyorsanız eğer, ticari olarak veya zaman geçirmek için yapılacak bir iş değil.” Sözlerini kullandı.
Sektörde makineleşmenin olduğunu ve el sanatı noktasında ustaların pek yetişmediğini ifade eden Karakış, ”Şuana kadar yanımda yetişen ve şuan atölyesi olan 7 kişi var. Hali hazırda yeni başladığımız bir arkadaş daha var. Bu işi sürdürecek arkadaşlar var. Kültür Bakanlığının bizlere verdiği bir kimlik var. Orada yok olmaya yüz tutan meslekler ifadesi var. Çırak bulma konusunda dönem dönem zorlanıyoruz ama okullarda çalgı yapımı bölümlerinin ciddi manada faydası var. Artık Enstrüman yapımı Türkiye’de ciddi bir sektör haline gelmiş durumda. Ustalar çırak yetiştirmeli. Kalifiye eleman sıkıntısı var sektörde. İmalatçı olan birçok arkadaşım bu durumu yaşıyor. Çok insan yetişmiyor, makineleşme olduğu için ciddi bir üretim var. Yetişen insan sayısı az. Daha çok makineleşemeye dönüyor. El sanatı anlamında yetişen insan sayısı çok az.” Diye konuştu.
Yaptığı bağlamalara yurt dışından yoğun bir talebin olduğunu belirten Karakış, ”Yaptığımız bağlamalara yerelden talep var ama genelde yurtdışından çok talep var. Malatya’ya gelen birçok sançtı arkadaşımız var. Onun dışında popülaritesi olmayan, birçok sanatçının arkasında olan ve aslında sanatçıyı var eden insanlar Malatya’ya gelerek bu bağlamaları bizlerden alıyor. İşi bilen, bu işle geçimini sağlayan ve meslek edinmiş olan insanlar geliyor.” İfadelerine yer verdi.