Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şubat Ayında 7 Bin 357 Ton Kuru Kayısı İhracatı Yapıldı

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Kuru Kayısı İhracat rakamlarını paylaştı. 2022 yılı Şubat ayında 7 bin 357 ton Kuru Kayısı ihracatına karşılık 28 milyon 840 bin dolarlık ihracat gelirinin sağlandığını belirtti. Kuru Kayısıda en fazla ihracatın Çin’e yapıldığını kaydeden Başkan Özcan, 100 bin ton ihracat ve 500 milyon dolar hedefinin devam ettiğini söyledi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı

Dünyanın Kuru Kayısı ihtiyacının yüzde 80’ni karşılayan Malatya’da ihracat rakamları yüz güldürmeye devam ediyor. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 2022 yılı Şubat ayı ve 2021-2022 sezonun 7 aylık verilerini paylaştı.
2022 yılı Şubat ayı rakamlarını aktaran Özcan, ”2022 yılı Şubat ayını geride bıraktık. Bu ayda gerçekleştiğimiz Kuru Kayısı İhracat rakamlarını, hem de sezonun ilk 7 ayında gerçekleşen toplam rakamlarını kamuoyu ile paylaşmak için bir araya geldik. Bugün Dünya Kuru Kayısı Başkenti olmanın bizlere vermiş olduğu avantajı kullanarak halen dünyadaki kuru kayısı ihracatını karşılayan tek şehir olma, bunu hem ülke ekonomisine, hem de Malatya ekonomisine sağlayacağı katkıların ne kadar önemli olacağının farkındayız. Şubat ayında 5 bin 797 ton Kuru Kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Buna karşılık 28 milyon 840 bin dolar gelir getirmiş olduk.” dedi.
1 Ağustos tarihinde başlayan Kuru Kayısı sezonun 7’nci ayında 251 milyon 40 bin dolar gelir sağlandığını belirten Başkan Özcan, ”Şubat ayında beraber 2021 yılının Ağustos ayından bugüne kadar yani ilk 7 aylık süreçte 57 bin 528 ton Kuru Kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Bunun karşılığında da 251 milyon 40 bin dolar da gelir elde ettik Bunlar çok önemli rakamlar. Bilindiği üzere Dünya’da korona virüsün ekonomik etkileri devam ederken, son günlerde özellikle Ukrayna ve Rusya arasında cereyan eden sıcak savaşa rağmen Kuru Kayısı ihracatımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda da ifade etmiştik. İnşallah Mart ve Nisan ayını da sağlıklı bir şekilde tamamlayarak hedeflediğimiz noktalara taşımak istiyoruz. Halen 100 bin ton ihracat ve 500 milyon dolar hedefine odaklanmış şekilde devam ediyoruz. “ diye konuştu.
Ülke bazında Çin’e yapılan ihracatın arttığını aktaran Başkan Özcan, ”Çin halen bizim için yükselen değer. Çin’e olan ihracatımız devam ediyor. Geçtiğimiz yola göre Çin’e olan ihracatımızda bir yükseliş söz konusu. 2 bin 975 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirmişiz Çin’e. Bunun karşılığında da 8 Milyon 832 bin dolar da gelir elde ettik. Sizlerle çok önemli bir konuyu paylaşmak istiyoruz. Bu yıl ihracatta önemli olan geçen yıl ihracat rakamlarımızı sadece 20 ton ile sınırlı olduğu Kazakistan’a bu yıl yaklaşık bin 207 ton fazladan kuru kayısı ihracatı gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Baktığımız zaman özellikle Kazakistan’a sınırlı miktarda ihracat geçekleştiriliyordu. Bu yıl Kazakistan’da 2 milyon 207 bin dolar da gelir elde edildi. Orta Asya bölgelerinde, Özbekistan ve çevrelerinde geçen yıl gerçekleşen bir soğuk hava kitlesi nedeniyle o bölgede ciddi manada bir zarar vardı. Malatya olarak bu bölgelere yoğun bir şekilde ihracatımızı gerçekleştiriyoruz. 100 bin ton ihracat ve 500 milyon dolar hedefine odaklanmış şekilde 2022 yılı 1 Ağustos’a kadar bu hedefi yakalamayı planlıyoruz.” sözlerini kullandı.

>> Ebubekir Atilla