Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Son Yapılan Zamlar Vatandaşın Belini Büktü

Temel gıda fiyatları başta olmak üzere her alanda yapılan zamlar hem vatandaşın hem de Esnafın belini büktü. Vatandaş yükselen fiyatlar nedeniyle pazardan eli boş dönerken, Esnaflar kar etmeden kepenk kapatmak zorunda kalıyor.

Temel gıda fiyatları başta

Hem mevsim değişikliği hem de Türk lirasının değer kaybı ekimde gıda fiyatlarında zam fırtınasına yol açtı. Ekim ayında gıda fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 7 oranında artış yaşanırken, son bir yıllık artış ise yüzde 37,6 olarak gerçekleşti. Vatandaş gıda fiyatlarındaki yükselişten şikayet ederken, Esnaf da piyasanın başı boş olmasından şikayetçi. Denetimlerin yetersiz olduğu iddia edilirken, satışı yapılan ürünün aynı fiyattan rafa konulamadığı söyleniyor
Temel gıda fiyatları ekimde önceki aya göre yüzde 7 oranında arttı. Ekmek, un, bulgur makarna, süt ve süt ürünleri, sebze ve şeker fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle ekimde gıda fiyatlarında son yıllardaki en yüksek artış görüldü. Temel gıda fiyatlarında, bu yılın ilk 10 aylık döneminde yüzde 35,4, son bir yıllık dönemde ise yüzde 44,7 oranında artış yaşandı. Bu yıl ekimde geçen yılın ekim ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 40,5, et-balık fiyatlarında 19,5, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 32,8 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 31,5 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 91,2, sebze fiyatları ise yüzde 103 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 33,3 diğer gıda fiyatları ise yüzde 13,5 oranında zamlandı. Artan fiyatlara karşın vatandaşlar denetimin yapılmasını istiyor. Hükumet tarafından zincir marketlerce fiyatların yükseltildiği belirtilse ülke genelinde fiyat artışları durmak bilmiyor.
KESKİN,” PİYASADA KONTROL YOKTUR”
Esnafları tek tek işyerlerine girerek ziyaret edip, sohbet eden, sorun ve taleplerini dinleyen Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şevket Keskin’e esnaflar sürekli artan fiyatlardan dolayı yaşadıkları sıkıntılarını dile getirdiler. Fırıncı ve kadayıfçı esnafı artan un fiyatlarından dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getirirken, lokantacı esnafı artan yağ ve temel gıda maddeleri fiyat artışlarından şikayet etti. Hırdavatçı esnafı ise artan fiyatlara bir örnek göstererek, “Toptancı 75 TL’ye getirdiği kabloyu bize bir hafta sonra 120 TL’den verdi.” dedi.
Artan fiyatlar ile ilgili konuşan Keskin, “Esnafımız şu anda satmış olduğu bir ürünü, 1 hafta sonra aynı fiyata tekrar rafa koyamıyor. Fiyatlar sürekli artıyor. Piyasada kontrol yoktur, piyasa başıboş bırakılmış durumda. Esnafın nefesi kesiliyor. Esnafımız bir ürünü sattığı fiyata tekrar alamıyor. Sürekli söylüyorum, bugünde tekrar ediyorum; bu yetkililer ne yapıyor? Çıkıp bir kontrol etsinler. Bir torba unun fiyatı 220-230 TL olmuş. En temel tüketim maddemiz ekmek, ama fırıncı ne yapacak? Şekerin fiyatı büyük oranda artmış.” şeklinde konuştu.

>> Ebubekir Atilla