Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pancar Yaprağı Değerlendirilmeli!

Tarımsal üretimin temel taşlarından olan Pancar, işlendikten sonra elde edilen şeker ile ülkenin şeker ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor. Pancar üretiminin son kısmında ise elde edilen bitkisel atıklar hayvancılık sektöründe besi yemi olarak kullanılıyor. Büyükbaş Hayvan yetiştiricileri pancarın üretim aşamasının ilk adımında büyük israfın olduğunu, pancar yaprağının yem sanayisine kazandırılabileceğini söyledi.

Tarımsal üretimin temel taşlarından

Türkiye’nin şeker ihtiyacının bir bölümünün karşılandığı Malatya’da, pancarın şekere yolculuğu başladı. Malatya’da 1956 yılında dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından hizmete açılan fabrikaya getirilen şeker pancarları ilk günkü heyecanla işleniyor.
Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Sivas, Elazığ ve Adıyaman’dan bin 440 çiftçinin, ekiminden 7 ay sonra toplayarak fabrikaya taşıdığı şeker pancarı, yarım asırdır çarkları dönen makinelerde yaklaşık 20 farklı işlemden geçiriliyor.
Her yıl on binlerce ton şekerin ve 200 bin tonu aşkın pancar küspesinin gıda ve hayvancılık sektörüne kazandırıldığı bu alanda üretimin ilk adımında görmezden gelinen yaprağın işlenmesini öneren Büyükbaş Hayvan yetiştiricileri, artan yem maliyetleri nedeniyle ucuz ve düşük maliyetli çözümlerin üretilmesi gerektiğini söyledi.
Büyükbaş Hayvan yetiştiricilerinin bu çözümü uygulaması gerektiğini savunan Besici İsa Korkmaz, ”Ülkemizde hayvancılık yapmak sıkıntılı. Hayvancılığının en önemli sorunlarından olan kaliteli kaba yem tüketimi az, fabrika yemi tüketimi fazla, bu nedenle hayvansal ürün kalitesi az ama maliyet fazla. Sonuç olarak kârımız düşüyor. Büyükbaş hayvancılığımızın gelişmesi için kaliteli kaba yemlere ihtiyacımız var. Nedir bunlar yonca, pancar yaprağı vs. fabrika yemi tüketimini de azaltmalıyız. Böylelikle daha sağlıklı ve kârlı hayvancılık yaparız. Görülen o ki şeker pancarının yaprak kısmından yeterince yararlanıyoruz. Ancak bu noktada yaprağından fazla yararlanamıyoruz. Hâlbuki Pancar gövdesi gibi pancar yaprağı da hayvana yem olması ile en az pancar gövdesi gibi yarar sağlıyor. Ancak ne yazık ki bu faydanın farkında değiliz ve israf ediyoruz. Yaprakları hasat döneminde hayvana yem olarak verirken hasadın bitimiyle birlikte onu da tarlada çürümeye mahkûm ediyoruz.” Dedi.