Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Malatyalı İhracatçı konteyner ve navlun krizi ile karşı karşıya

Malatya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren esnaflar, depremin ekonomik etkilerini atlatmaya çalışırken, her geçen gün yeni sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Özellikle ihracatta yaşanan navlun ve konteyner krizi, Malatyalı ihracatçıları zor durumda bırakıyor.

Malatya Organize Sanayi Bölgesi’nde

Son dönemde VIP navlun listelerinin oluşturulması ve bu listede Malatyalı şirketlerin yer almaması, bölge ihracatçılarını yüksek navlun fiyatlarına ve ham madde tedarikinde yaşanan aksamalara mahkum ediyor. 24 Ocak 2020 ve 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından ekonomik zorluklarla mücadele eden şehir, ihracat rakamlarını büyük ölçüde korumayı başarsa da yaklaşan kış dönemi, sanayiciler için kabusa dönüşebilir.

Özellikle ABD ve Çin’in kontrolüne geçen konteyner piyasası, Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya sanayisini de doğrudan etkiliyor. Tekstil ve Hazır Giyim sektörünün ağırlıkta olduğu Malatya sanayisi, üretilen ürünlerin gemilerde yer bulamaması nedeniyle ihracatta ciddi kayıplar yaşayabilir. Uzmanlar, nisan ayı itibarıyla sorunun daha da büyüyebileceği uyarısında bulunuyor.

Ekonomik dalgalanmalar ve depremin ticarete etkilerinin hafiflemesiyle birlikte uluslararası ticaret hız kazandı. Ancak bu kez de küresel konteyner sorunu ve lojistik fiyatlarındaki artış, Malatyalı ihracatçılar için yeni bir kriz yarattı. Son bir yılda Hazır Giyim sektöründeki ihracat rakamlarının düşmesinin en önemli nedenlerinden biri olarak Malatyalı ihracatçıların gemilerde yer bulamaması gösteriliyor.

Edinilen bilgilere göre, Malatya sanayisinde üretim yapılmasına rağmen konteyner krizi nedeniyle teslimatlarda ciddi gecikmeler yaşanıyor. Limanlarda manipülasyonlarla büyüyen konteyner sorunu, lojistik maliyetlerini artırırken bazı armatörlerin VIP Navlun sistemini devreye sokarak hizmetlerini yüksek fiyatlarla sunduğu belirtiliyor. Ancak bu sistemde Malatyalı ihracatçılara yer verilmemesi, bölgedeki ticareti daha da zorlaştırıyor.

İhracatçılar, limanlardaki konteyner krizinin ve navlun piyasasındaki dengesizliğin acilen çözülmesi gerektiğini vurguluyor. Yüksek maliyetler ve teslimat gecikmeleri nedeniyle yeni ihracat anlaşmalarının yapılamadığına dikkat çeken sanayiciler, yetkililerden sorunun çözümü için adım atılmasını bekliyor.