Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Malatya’da Konut Satışlar Arttı

Malatya’da 1 Ocak – 31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen konut fiyatları görenleri şaşırttı. Yüksek enflasyon ve fiyat artışlarına rağmen, konutlarda milyonların konuşulduğu bu dönemde, 2019 yılının ilk 5 ayına kıyasla, 2022 yılının ilk 5 ayında konut satışları yüzde 25,7 arttı.

Malatya’da 1 Ocak –

Vatandaş yüksek enflasyondan, Müteahhitler ise inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılardan yakınırken Malatya’da konut satışlarının özellikle fiyatların pik noktasına ulaştığı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre artışı kafaları karıştırdı.
TÜİK tarafından “Konut Satış İstatistikleri, Mayıs 2022” açıklandı. Buna göre; Mayıs 2022 döneminde Malatya’da toplam da bin 16 adet konut satışı gerçekleştirildi. 2022 yılının ilk 5 ayında ise toplamda 4 bin 441 konut satışının yapıldığı kaydedildi.
2021 yılı Mayıs ayında ise 593 konut satışı gerçekleşmiş, ilk 5 aylık süreçte 3 bin 387 konutun satışı yapılmıştı. Pandemi başlamadan önceki 2019 yılında ise 1 Ocak – 31 Mayıs tarihleri arasında 3 bin 532 konut satışı olduğu duyurulmuştu.
Artan maliyetler ve yüksek enflasyon ile birlikte konut fiyatları 4 katına çıkmasına rağmen, sermayenin en çok döndüğü sektör konumunu kaybetmedi.
Son dönemde piyasalardaki dalgalanma konut fiyatlarının da artmasına neden oldu. Türkiye’de ortalama konut fiyatlarında son beş ayda üç katına çıkan artışlar yaşandı. Malatya’da konut fiyatları konum ve özelliklerine göre 800 bin ila 3 Milyon TL arasında değişiyor.
Bir taraftan Pandemi öncesi azalmaya başlayan yeni konut üretiminin 2 yıllık Pandemi sürecinde oldukça durağan bir seyir izlemesi, ardından artan maliyetlerin fiyatlara yansıması birinci el piyasada Malatya genelinde yeni projelerde metrekare fiyatlarını 13 bin liranın üzerine çıkardı. Malatya’nın yıllık 12 bin yeni konut ihtiyacı olduğu hesaplanırken, hızla artan talebe karşılık üretim oldukça daraldı.