Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Malatya Film Festivali Bu Yıl Yok!

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Film Festivalinin 2022 yılı için yapılmayacağını söyledi. Bu kararın gerekçesinin 2021 yılında düzenlenen Festivalde açıkladıklarını kaydeden Başkan Gürkan, ”Sanatın sanat için yapılmasını istiyorsak o şehrin değerlerini temel alan olgularını öne çıkaran eserlere önem vermeliyiz. Önümüzdeki süreçte yerel ve tematik filmlerle Malatya’nın değerlerini ön plana çıkaran eserlerin katıldığı bir festival düzenleyebiliriz” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, burada Film Festivalinin 2022 yılında yapılmayacağını duyurdu.
Malatya’yı tanıtacak ve kentin kültürünü işleyecek filmlerin işlenmesi gerektiğini belirten Başkan Gürkan, ”Malatya ile ilgili her çalışmanın arkasında ve yanında olduğunu belirtmek isteriz. Film festivalini biz bu yıl yapmıyoruz. Biz film Festivalinde şu mesajı verdik. Fil Festivallerini klasik dar kalıptan çıkarmamız lazım. Her yerde Festivaller aynıdır. En iyi yabancı film ödülü, en iyi yabancı aktrist ödülü, yerel anlamdaki filmlerin değerlendirilmesi gibi. Oysa biz sinemanın güçlendirilmesini istiyorsak ve sanatın sanat için yapılmasını istiyorsak o zaman o şehirde düzenlenen Festival bulunduğu şehrin değerlerini esas alan tematik senaryoların, gerek uzun gerek se kısa metrajlı filmlerin şehre ait olan olgular içerisinde yazılması gerektiğini özellikle söyledik.” Diye konuştu.
Malatya Film Festivalinin önümüzdeki süreçte yerel içeriklerin üretilmesiyle yeniden düzenleneceğini vurgulayan Başkan Gürkan, ”Bizler yerel anlamdaki senaryo yazarlarımız ile ve bu konuda sanata kendisini vakfetmiş insanlar ile yakın temas içerisindeyiz. İnşallah önümüzdeki süreçlerde bunun yerel tematik filmlerle Malatya’nın tanıtılması ve Malatya’nın ülke ve dünya önüne çıkmasını hedeflememiz lazım. Aksi takdirde klasik dön dolap aynı yere geliriz. Suyu havana koy döv döv yine su. Yunus Emre’nin dediği gibi; Bizim oğlan elif okur, döner döner yine okur. Dolayısı ile Film Festivalinde verdiğimiz mesaj bu beyandaydı. Bir yerde Film Festivali yapılıyorsa o yerin kültürünü, ekonomik, sosyal ve demografik yapısını ve o ilde, o yörede yaşanmışlıkların perdeye aktarılmasını esas alan tematik yapıların oluşması gerekir. Bu konuda inşallah Fahri Kayahan örneğinde olduğu gibi, Ünal Küpeli hocamız bunun bir başlangıcını yapacak. Arkasında değerlerimizin tanıtılmasında da yeni eserler gelecektir.” İfadelerine yer verdi.
Film Festivalinin düzenlenme tarihlerinin kış aylarına denk gelmesinden rahatsızlık duyduklarını ve şehrin temel markası olan kayısının daha çok ön plana çıkarılması için tarihin Haziran ayına alınabileceği mesajını veren Başkan Gürkan, ”Festivalin yapıldığı dönemin kış dönemine gelmesi bizim de istemediğimiz bir durum. Süreci takip ettiğimiz o dönemlerde böyle bir tarihi bizlere dayattıkları için ve o süreçte özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığında aldıkları yardımların en az 3 ay öncesinde projelendirilip verilmesi gecikmeye neden olmuştu. Bundan sonraki süreçte Festivalin yapılış tarihi projeyi öne çekerek Haziranda yapılabilir. Her şeyden önce bizim belirttiğimiz hususların önü doldurulursa bu Türkiye’nin de önünü açacak bir durumdur. Bu şekilde yeni ufuklar açılabilir. Türkiye’nin ilk kültür envanterini biz yaptık. Dolayısı ile Film Festivalini de belirttiğimiz kriterlerde düzenlediğimizde artık Türkiye’de Malatya Film Festivali örnek alınacak, tematik filmlerle kendi şehrinin değerlerini öne çıkartmak için gayret gösterecek. Aksi taktirde kültürü, edebiyatı, sinemayı yozlaştırırsınız. Yeni alanlar oluşturamazsınız. Eskinin üzerinde döner kalırsınız. Bu dediğim ifadeler okunacak kitapların özetidir.” sözlerini kullandı.