Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Malatya 1 Ayda 58 Defa Sallandı

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının verilerine göre Malatya’da 26 Haziran’dan bu yana 58 adet deprem kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı Afet ve

Depremler kentte 8 ilçede yoğunluk gösterirken, en fazla sarsıntının meydana geldiği ilçe ise 25 deprem ile Pütürge ilçesi oldu. 29 Haziran tarihinde 4,5 şiddetinde depremin yaşandığı ve bölge halkının korku dolu 2 gün geçirdiği Hekimhan’da 16, Arguvan’da 5, Yeşilyurt’ta 4, Kale’de 4, Doğanşehir’de 2, Doğanyol ve Battalgazi’de 1 deprem meydana geldi.
Kent genelinde yaşanan sarsıntıların en büyüğü Hekimhan ilçesinde meydana geldi. 29 Haziran’da Hekimhan’ın Karapınar Mahallesinde meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki sarsıntı çevre illerden hissedilmişti. Sonrasında 3.0 ile bir sarsıntının yaşandığı Hekimhan’da depremler artçı şekilde devam etti.
ALUÇLU YAPI STOKLARI İÇİN UYARDI!
Hekimhan’da yaşanan 4,5’lik sarsıntının ardından değerlendirmelerde bulunan İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, ”Malatya 3 tarafı faylarla çevrili bir il. Malatya’nın güneyinde Doğu Anadolu Fayı, batısında Hekimhan’da olan depremin meydana geldiği fay Malatya Fayı, bir de Kuzeyimizde Kuzey Anadolu Fay hattı var. Malatya olarak deprem üçgeninin içerisinde yaşıyoruz. Malatya fay hattı Doğanşehir Sürgü’den başlıyor. Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan, Hekimhan, Tunceli’nin Ovacık fay hattı ile birleşiyor. Doğu Anadolu fayıyla, Kuzey Anadolu fayı ile üçgen oluşturuyor. Bu segmentte meydana gelen depremler çok büyük deprem üretmiyor. Bu fay hatları geçmişte de çok büyük depremler üretilmemiş. Burada söylememiz gereken şu oradaki yapı stoku kötü olduğu için, yani mühendislik hizmeti almadan yapılmış binalar olduğu için, burada 5 büyüklüğündeki deprem o binalar için sıkıntı oluştururken, bizim esas Erkenek segmenti dediğimiz segmenti dikkate almamız gerek.” ifadelerini kullanmıştı.
EN BÜYÜK İKİNCİ SARSINTI ARGUVAN’DA
En büyük ikinci sarsıntı Arguvan ilçesinde yaşandı. 3.0 şiddetinde yaşanan depremin ardından yine 5 defa artçı sarsıntı yaşandı.
Arguvan’da tartışmaya konu olan tek konu ise Recai Kutan Barajı’nın dayanıklılığı. Emekli Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal’ın daha önce bir televizyon programında Recai Kutan Barajının bulunduğu bölgede yaşanabilecek deprem tehlikesine karşın yaptığı açıklamasına ilişkin DSİ 9.Bölge Müdürlüğü tarafından bir cevap gelmişti.
Yapılan açıklamada, Recai Kutan Barajı’nın yapım aşamasında 7,5 büyüklüğündeki depreme dayanıklı şekilde yapıldığı ve mevcut fay hattının şimdiye kadar ürettiği en büyük depremin 4,8 şiddetinde olduğunu vurgulandı.
DSİ’inin açıklaması şöyle,” Bilindiği üzere Türkiye’nin yüzölçümünün yüzde 96’sı, nüfusunun yüzde 99’u deprem riski altındadır. Malatya-Ovacık Fayı Recai Kutan Barajı’nın yaklaşık 2 Km doğusundan geçmektedir. DSİ projelerinde fizibilite çalışmalarında bölgenin sismotektonik durumu değerlendirildikten sonra yapımına karar verilmektedir. Söz konusu baraj meydana gelebilecek deprem büyüklükleri dikkate alınarak en az 7,5 şiddetindeki depreme karşı dayanacak şekilde tahkik edilmiştir. Bu güne kadar bu fay üzerinde meydana gelen en büyük deprem 4,8 şiddetindedir.”