Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kızılay’dan 40 Milyon Dolarlık Yatırım

Atıl vaziyetteki Vagon Onarım Fabrikası (VOF) Kızılay tarafından dönüştürülerek 21 milyon dolarlık yatırımla dünyanın en büyük afet barınma ünitesi üretim merkezi haline getirildi. Tamamlandığında toplam 40 milyon doları aşan bir yatırımın Malatya’ya kazandırılacağını belirten Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağını söyledi

Atıl vaziyetteki Vagon Onarım

Kızılay bünyesindeki Kızılay Sistem Yapı tarafından toplam 550 bin metrekare arazi üzerine kurulan Kızılay Malatya Üretim Üssü, Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık tarafından basın mensuplarına tanıtıldı.
Malatya’ya kazandırılan dev yatırımı tanıtan Kınık, “Toplam 37 bin m2 büyüklüğünde kapalı alana sahip tesiste yapılan üretimin tamamı BM, Kızılhaç gibi uluslararası kuruluşlara satılıyor. Türkiye’de olası bir afet durumunda ise ürünler, afet bölgelerine gönderilecek. Şu ana kadar 21 milyon dolarlık yaklaşık 400 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Bir o kadar daha yatırım daha yapılacak. Şuan fabrikanın oturmuş olduğu alan 37500 metrekarelik kapalı alan. Bu fabrika kadar önümüzdeki boş araziye daha bir fabrika daha yapılacak. Dolayısıyla panel üretimlerimiz diğer taraftan üretim bantlarımızın arttırılması hafif beton gibi farklı malzemelerin imalatı gibi ürünlerin burada üretilmesi montajlanması noktasında kapasitemizi arttırıyoruz. Yatırımlarımızı yaparken kontrollü bir büyüme ile bunu gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. ” Dedi.

Modüler yapı sistemi üretim tesisinde, ürünün gönderileceği coğrafyanın iklim özelliklerine göre hafif çelik, kompozit, ahşap, panel yapılar üretimi gerçekleştirildiği bilgisini veren Kınık, yıllık üretim kapasitesinin 1 milyon m2 kapalı ünite olduğunu aktardı. Hâlen 3 vardiya halinde 200 işçinin yıllık 65 bin konteyner üretme kapasitesine sahip olduklarının altını çizen Kınık, ”Malatya Kızılay Sistem Yapı Şirketimizin fabrikasındayız. Bulunduğumuz alan, 580 bin metrekarelik bir alan ve Kızılay’ın Malatya üretim üssü. Burada Kızılay Sistem Yapı dışında Kızılay Lojistik ve Kızılay Çadır Tekstil’inde kapasiteleri çok yakında olacak inşallah onlarda burada faaliyete geçmiş olacaklar. İçinde bulunduğumuz binanın lokasyonun yakınlarında 1978 yılında kurulmuş bir vagon fabrikası vardı. Malatyalılar bölgedeki insanlar bölgedeki bu vagon fabrikasının hikâyesini çok iyi bilirler. Bir türlü faaliyete geçememişti. Farklı amaçlarla kullanılmıştı ama en sonunda yangınlar, depremler çok değişik sebeplerle maalesef harap oldu ama onun yerine bu yeni bina yeni fabrika yükseldi. Burada ne yapıyoruz? Burada Kızılay modüler yapı sistemleri üretiyor. Ön üretimli prefabrik, yapı sistemleri üretiyor, hafif çelik malzemeyle ve farklı malzemelerle kompozitinden, ahşabına panel saçlarına kadar çok farklı ürünlerle birleştirilmiş barınma sistemleri üretiyor. Burası yaklaşık yılda 1 milyon metrekare hafif çelik kapalı alan üretme kapasitesine sahip. 65-70 bin civarında, yılda konteynır tipi yaşam ünitesi ve barınak ünitesi üretme kapasitesine sahip. Burası üç vardiya, günlük 200 konteynır tipi yaşam ünitesi üretebilir durumda.” diye konuştu.

Uluslararası yardım kuruluşlarının fonlarıyla fabrikada üretilen 2 binin üzerinde prefabrik konutun Suriye’de kurulduğunu kaydeden Kınık, ”Burası Kızılay’ımızın Çadır ve tekstil fabrikasının geleneksel olarak üretmiş olduğu afetlerdeki ihtiyacımız olan barınma noktasındaki ihtiyacımız olan çadırın yanına bir sonraki aşaması olan konteynır veya yaşanabilir modüler üretmek maksadıyla kuruldu. Şu ana kadar neler yaptık? Öncelikle Kızılay’ımızın kendi ihtiyaç duymuş olduğu ürünleri üretmeye çalışıyoruz. Mesela kan merkezlerimizi, şehirlerimizin merkezinde bulunan kan ürünlerimizi burada üretiyoruz. Yine Kızılay’ımızın ikinci el kullanılmış tekstillerin geri dönüşüm kutularını burada imal ediyoruz. Bunun dışında Suriye yanı başımızdaki komşumuz çok ciddi bir dramla karşı karşıya ve milyonlarca insan derme çatma kamplarda yaşıyor ve 10 yılı aşkındır bu kamplarda yaşayan insanlar Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla briket evler projeleriyle sırtlarını artık bir duvara yaslayabiliyorlar. Biz bu briket evlerin yanında başka bir şey daha üretiyoruz. Buda aslında barınak üretimlerimiz. Biraz önce gördüğünüz bu yerleşim birimi burada üretilen bu prefabrik ürünleriyle beraber insani bir yapıya kavuşmuş oldu. Şuana kadar görmüş olduğunuz bu barınak üniteleriyle beraber Suriye’ye 2 bin civarında kurduk 2 bin aile. Bunları Birleşmiş Milletlere, uluslararası göç örgütüne, uluslararası büyük sivil toplum kuruluşlarına finansmanını onlar sağlıyor, bu finansmanla bunları üretiyoruz ve kurulumlarını gerçekleştiriyoruz.” İfadelerine yer verdi.

İŞÇİ SAYISI 1250’YE ULAŞACAK

Fabrikanın tam kapasite ile çalışmaya başladığında şu anda 200 olan işçi sayısının 1000’e çıkacağını bildiren Kınık, çadır ve tekstil bölümleri faaliyete geçtiğinde ise işçi sayısının 1250’ye ulaşacağını anlattı. Kınık, ”Teknik anlamda bu makine Dünya’daki en ileri en yenilikçi çözümlerle oluşmuş afet barınma sistemleri noktasında da Dünya’da yegane fabrikalardan birisidir. Şu an fabrikamızda 200 arkadaşımız çalışıyor. Fabrikamız tam kapasite faaliyete geçtiğinde 1000 arkadaşımız çalışacak bu Kızılay üretim üssümüzde. 100 aile buradan ekmek yiyecek. Milli ekonomiye ciddi katkımız var. Çin’den ithal edilen ürünler vardı daha önceleri. Bunları artık burada üretiyoruz. İthal ikame yerli ve milli bir ürün üretmiş oluyoruz. Diğer taraftan ihracat da yapıyoruz. Şu ana kadar katar, İngiltere, Macaristan, Ortadoğu’da Irak Suriye gibi ülkelere ihracatlarımız var. Ekonomiye ’de bu anlamda ciddi bir katkı sağlıyoruz. Bu atıl kapasitenin ihyası için uğraşıyoruz. Önümüzdeki aylarda fabrikanın bir başka bölümü olan Kızılay çadır ve Tekstil’in üretim alanında konfeksiyon imalatımız bu alanda başlayacak. İlk etapta 30 arkadaşımız istihdam edilecek. İlerleyen süreçte 200-250 civarınsa insan çalışacak ve istihdam edilecek. Burada da kişisel koruyucu ekipmanlar personel üniformaları ve katma değerli ürünleri üretmeye bundan sonra çalışacağız.” Dedi.

AÇILIŞI CUMHURBAŞKANI YAPACAK

Kınık, 2021 yılı Nisan ayında fiili üretimin başladığı tesisin resmi açılışının ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağını ifade ederek, ”Kızılay Sistem yapı fabrikamız nasip olursa Cumhurbaşkanımız tarafından cumartesi günü açılacak. Bu fabrikanın kuruluşunda bize Sayın Cumhurbaşkanımızın çok büyük teşvikleri ve cesaretlendirmeleri oldu. Kendisine minnettarız fahri başkanımıza. Yine milletvekillerimiz belediye başkanımız bu fabrikanın hayata geçirilmesinde buradaki çevredeki yoların yapılmasında herkes burada imece usulü ile bu fabrikanın hayata kavuşturulması için çaba emek sarf ettiler. Burası kollektif işbirliğinin bir başarısıdır. Buranın en büyük başarısı bütün çalışma arkadaşlarımızın tasarımı ile üretime vermiş oldukları alın terleri ile emekleri ile beraber bu güzel fabrika ortaya çıktı. Mümkün olduğu kadar bundan sonraki süreçlerde milli afet barınma kapasitemize hizmet vereceğiz.” Sözlerini kullandı.

ALMANYA’YA FABRİKA KURULACAK

Ünitelerin, kullanıcıların montajını kendileri yapabileceği şekilde modüler tarzda üretildiğini söyleyen Kerem Kınık, Ar-Ge merkezinde lojistik maliyetinin azaltılması amacıyla özel projeler geliştirildiğini aktırdı. Kınık,” İnovatif ürünlerle de Savunma Bakanlığımıza, AFAD ’a, Milli Eğitim Bakanlığımıza Sivil Toplum Kuruluşlarımıza, Birleşmiş Milletlere, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Federasyonuna pek çok kurumsal yapılara çözümler üretiyoruz. Bunları daha da çeşitlendireceğiz, genişleteceğiz. Avrupa’da büyük bir talep var ve bu talebi karşılayabilmek adına Almanya’da bu fabrikanın bir uydu üretim merkezini kuruyoruz. Dolayısıyla Almanya’da lojistik maliyetleri azaltmak adına büyük bir tesisi uydu kardeşi olarak kuracağız. Katar’da benzer bir üretim üssü oluşturmak için görüşmelerimiz devam ediyor. Almanya’da kuzey Avrupa’ya ihracat, katar aracılığı ile de sahra altı Afrika’ya ve Ortadoğu’ya ihracat gerçekleştirmiş olacağız. Bütün bu emeklerimizi insanlığın onurunu korumak ızdırabını dindirmek ve buradan elde edeceğimiz gelirlerle de vatandaşımızı yoksulumuzun ihtiyacını gidermek ve onları afetlere zor şartlara hazırlamak için yapıyoruz. Burası bir taraftan Kızılay için sürdürülebilir finansman kaynağı diğer taraftan üretmiş olduğu ürünlerle de sosyal etki oluşturan büyük bir yapı. Kızılay yatırım bünyesinde 13 şirketimiz buna benzer yatırımlar yapıyor. Tamamı aynı maksatla çalışmaktadır.” Diye konuştu.