Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kayısıyı Don Mu Vurdu?

Malatya Ticaret Borsası Ramazan Özcan, dün gece Malatya ’da Zirai Don yaşandığını belirtti. Malatya Ovasında 650 ile 1200 arası rakımın olduğu bölgelerde kayısının büyük ölçüde hasar gördüğünü kaydeden Başkan Özcan, hasarın 2014’de yaşanan don olayı ile benzer ölçekli olduğunu söyledi.

Malatya Ticaret Borsası Ramazan

2022 yılına umutla bakan Malatyalı Çiftçiler yaşanan don olayı ile birlikte büyük zarara uğradı. Dün gece yaşanan zirai don ile birlikte 2014 yılında yaşanan kriz yeniden kapıyı çaldı.
Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, bugün itibariyle yaptıkları saha çalışmalarında kayısıda büyük ölçekli don yaşandığını kaydetti.
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından henüz rakamsal verilerin yayınlanmadığını, Pazar gününe kadar sonucun netleşeceğini kaydeden Başkan Özcan,” Sabah 7’den bu yana sahadayım. Gözlemediğim kısmen ova diye adlandırdığımız bölgede, maalesef tablo çok kötü. Çok üzgünüm ve çok yorgunum. Malatya Kayısısı 2014’e çok benzeyen bir soğuk hava kitlesiyle karşı karşıya kaldı. Hatırlarsanız ben her fırsatta Mart ayında soğuk hava çiçeği geciktirmiş olsa bile bunun bir avantajdan dezavantaja dönüştürebileceğini söylüyordum. Maalesef öyle oldu. Kayısı bir anda uzun bir zaman domurda kalıp bir anda havalar ısınınca çiçek açıp meyve bağlaması çok hızlı sürdü. Tam ova dediğimiz bölgeler meyve bağlama dönemine girmişti. Kayısının en hassas döneminde, soğuk havadan en çok etkileneceği bir dönemdi bu. Ayın 13’ünü 14’üne bağlayan gece maalesef Malatya ve civar iller çok kuvvetli bir don ile karşı karşıya kaldı. Tarım İl Müdürlüğü bir çalışma yapacaktır. Bizlerin sahada görmüş olduğu tablo ile öngörümüz, ağır bir hasar olduğudur. Bu hasarın boyutu ve rakamsal verileri ilerleyen günlerde mutlaka kamuoyuna sağlıklı bir şekilde açıklanacaktır.” dedi.
Diğer bölgelerde don riskinin halen devam ettiğini aktaran Başkan Özcan, ”Üreticimiz açısından, esnaflarımız, ihracatçılarımız, işçilerimiz açısında maalesef 2022 yılı sezonu çok umutla bekliyorduk. Kayısıda son yıllarda çok önemli girişimlerde bulunduk ve son 2 yılda ürün fiyatları üreticiyi mutlu edecek noktaya geldi. Ama maalesef mahsulümüz ciddi anlamda zarar gördü. Domur olan ve çiçek olan bölgelerdeki hasarı bu geceyi de atlattıktan sora görmemiz lazım. Ayın 13’ünü 14’üne bağlayan gece Ova diye adlandırdığımız rakımın 650 ile yaklaşık 1200 kadar olan bölgelerde maalesef ciddi bir hasar söz konusu. Bu hasarın rakamsal boyutunu Pazar gününe kadar net göremeyiz. Sahada gördüğümüz üreticinin mahsulünün ciddi bir hasar ile karşılaştığıdır.” ifadelerine yer verdi.