Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kayısıda Yükselişe Kısa Bir Mola

“Güneşin altın yumurtası” olarak tabir edilen Kayısı, 2023’e sessiz girdi. Sıcak para, Pazara ürün girişi olmaması gibi nedenlerle Şire Pazarı sakinliğini koruyor. Mevsimsel etkiler ile birlikte kayısı piyasasındaki duraksamayı 5 ila 10 lira arası bir gerileme takip etti.

“Güneşin altın yumurtası” olarak

Türkiye’deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 9 milyonuna sahip “Dünyanın kayısı başkenti” Malatya‘da kayısı piyasası 2023’e sessiz girdi. Sezon başında iyi bir çıkış yakalayan kayısının, piyasadaki sessizliği tüccarı düşündürüyor.
Kayısıda fiyatların düşük olacağı ve istikrarın olmayacağı korkuları 2020 yılında TMO’nun müdahale alımı ile neredeyse yok oldu.
Şuan sarı islimlenmiş kayısıda Jumbo sınıfı kayısı 120 TL, 130 TL, 1 numara 108 TL, 2 numara 105 TL, 3 numara 100 TL, 4 numara 95 TL, 5 numara 70 TL, Elekaltı 65 TL ye alıcı bulurken ıskarta kayısı 40 TL’ye kantara çıkıyor. Günkurusu olarak bilinen ve güneşte doğal olarak kurutulan siyah kayısıda ise Jumbo 120 TL, Extra 125 TL, 1 numara 115 TL, 2 numara 110, 3 numara 110 TL, 4 numara ise 100 TL ‘ye alıcı buluyor. Gün kurusu ıskartası ise kilo fiyatı 65 TL’ye alıcı buluyor.
PAZARDA SICAK PARA YOK!
Daha önce dile getirdiğimiz Şira Pazarındaki nakit sıkıntısı 2023 yılının ilk haftasında kendini hissettirdi. 2000 yılından beri Kayısı Ticaretinin merkez üssü olan Büyük Şira Pazarı’nda korkutan bir sessizlik hakim. Piyasada nakit sıkıntısının olduğunu söyleyen Tüccarlar, alacaklarını alamamaktan şikayetçi. Bazı tüccarlar ise “Para var ürün yok” diyerek kaliteli ve revaçta olan ürünlerin pazara girmemesinden dert yanıyor.
2020 yılına hızlı ve yüksek bir seviyeden başlayan Kayısı fiyatları TMO alımı ile birlikte fiyat dalgalanmasından kurtuldu. İhracatta düşük rakama göre yüksek gelir elde eden Tüccarın yüzü gülüyor. Büyük Şira Pazarı Esnafı ise ödeme alamadıkları için iş yapamadığını söylüyor.
Şira Pazarında değer biçilen ve ticaretin ilk adımı olan Kayısı Fabrikalarına sürülen Kayısı, Pazarın durgun olması ile birlikte dinlenme sürecinde. Fabrika stoklarının tükenmesi ve yeni ürüne ihtiyaç doğması durumunda Pazardaki duraksamanın sancıları önümüzdeki aylarda yaşanacak. Yaklaşık 15 bin kişinin çalıştığı kayısı fabrikalarının ürün bulunamaması nedeniyle duraksaması hem işvereni, hem de işçiyi zor duruma sürükleyecek.
Pazardaki nakit sıkıntısından doğan bu sorunun büyümeden çözülmesini isteyen Tüccarlar, bu durumun Fabrikalarda doğacak olası krizlere neden olabileceğini söylüyor.