Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kayısıda Kükürt Ölçüsü 2 Bin PPM’i Aşmamalı”

Malatya’nın çoğu bölgesinde Kayısı hasadı sona erdi. Kayısıların islimlenmesi ve kükürt seviyesinin ihracat sınırında yapılması oldukça önemli. Kayısıda İslimleme nasıl yapılmalı ve kükürt miktarı nasıl belirlenmeli sorularına yanıt veren Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, ihracat kriterlerinde olan 2 bin PPM ölçüsünün dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Malatya’nın çoğu bölgesinde Kayısı

Çiftçiler Kayısı hasadı ile ilgili kükürt ölçüsünü kaçırınca ihracatta sorun yaşanıyor. Kükürt dengeleme işlemi sağlanıyor ancak, bu işlemlerden önce çiftçilerin bilinçlenmesi gerektiğini belirten Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kükürt ölçüleri ile ilgili altın niteliğindeki bilgileri paylaştı. Kayısının depolarda muhafaza edilmesi ve renginde kararmanın engellenmesi için ölçülerin dikkatli şekilde belirlenmesi gerektiğini aktaran Özcan, ihracatta satılacak kayısılarda kükürt verilme işleminin 2 bin PPM ’in altında olması gerektiğini söyledi.
Kasalar halinde kükürtlemenin uygun olmadığına dikkat çeken Özcan,” Kayısı, kurutma sırasında rengi en çok değişen meyvelerden birisidir. Kükürtleme ile kurutma sırasında meyvede bulunan enzimlerin sebep olduğu renk değişimleri ve kararmalar engellenmektedir. Diğer taraftan küf, maya, bakteri ve zararlıların çalışması engellenerek depoda uzun süre muhafaza edilmesine imkan sağlanmaktadır. Usulüne göre el ile toplanmış veya süngerli bez üzerine silkelenerek hasat edilmiş kayısılar, kükürtleme odasına yani islim odası getirilir. Kükürtlemeden önce bozuk, yaralı, patlamış ve ham kayısılar seçilmelidir. Kayısı çeşitlerinin kükürtleme sırasında aldıkları kükürt miktarı farklı olduğundan, çeşitler ayrı ayrı kükürtlemelidir. Ham ve yarılmış kayısılar olgun ve bütün kayısılara göre daha fazla kükürt almaktadır. Kayısıların kükürtlemeye hazırlanması Kayısı üreticileri; ürünün çok olduğu yıllarda fiyatların düşük olması nedeniyle ürünlerini satmayıp, depoda bekletmektedirler. Bu yüzden kayısılara olması gereken kükürt sınırının çok üstünde kükürt vermekte, bu da ihracatta birçok sorunlara neden olmaktadır. İhracatta yüksek kükürtten dolayı kayısının geri dönmesinin önüne geçmek için üretici hemen satacağı kayısıya, ihracatta istenen 2 bin PPM ’in üzerinde kükürt vermemelidir. En uygun kükürtleme; kerevetlere tek sıra halinde dizilerek yapılan kükürtlemedir. Bölgemizde yaygın olarak, yaş kayısılar meyve kasalarına doldurularak kükürtleme yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan kükürtlemede kasanın alt ve orta kısmında bulunan kayısılar, birinci yakılan kükürtten yeterince kükürt gazı alamamaktadır. Daha sonra ikinci ve üçüncü kez yakılan kükürtten üsteki kayısılar çok fazla kükürt aldığı gibi, kükürt gazının ve oda sıcaklığının etkisi ile meyvede şıra akmakta, kuru kayısı verimi düşmektedir.” ifadelerine yer verdi.
>> Ebubekir Atilla – ÖZEL HABER