Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kayısıda Hastalıklarla Mücadele Nasıl Olmalı?

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin karşılandığı Malatya’da bahar aylarına girilirken, yeni kayısı sezonun hazırlıkları yapılmaya başlandı. Kayısı yetiştiricilerinin bilmesi gereken püf noktaları Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başer gazetemize anlattı.

Dünya kuru kayısı üretiminin

Dünyaca tanınmış ve milli ekonomiye katkısı olan kayısı Malatya’da çiftçilerin en önemli gelir kaynağını oluşturuyor. Kayısının pembe tomurcuk döneminde hastalıklarla mücadele ve koruyucu önlemlerin nasıl olması gerektiği ile ilgili bu haftaki Röportajımızda Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başer konuğumuz oldu.
Kayısıda pembe tomurcuk dönemi neden önemlidir?
Kayısı ağaçlarında her yıl görülen hastalık ve zararlılarla bilinçli ve etkili mücadele yapmak gerekir. İlkbaharda Yaprak Delen çil, Bakteriyel Kanser Zamklanma Hastalığı ve Monilya hastalığına karşı koruyucu olarak mücadele yapılmalıdır. Mücadeleye pembe tomurcuk döneminde başlanmalıdır. Sonraki evrelerde yaşanabilecek olumsuzlukları önlemek için bu dönemde mücadeleye başlamak olukça önemlidir.
Kayısıda ilaçlamanın önemini belirtebilir misiniz?
Kayısı ağaçlarında her yıl görülen hastalık ve zararlılarla bilinçli ve etkili mücadele yapmak gerekir. Bunu da belli dönemlerde yapmak lazım. Kayısı ilaçlaması 3 dönemde gerçekleşir. Pembe çiçek tomurcuğu dönemi ilaçlaması, çiçek dönemi ilaçlaması ve meyvenin zeytin çekirdeği büyüklüğünü aldığı dönem ilaçlamasıdır. Bu dönmelerde yapılması gereken ilaçlar mutlaka yapılmalı, bitkinin sağlığı açısından, bağışıklık kazanabilmesi açısından, tıpkı çocuklarımıza yaptırdığımız aşılar gibi. Bunları yapmazsak ağaçlar hastalanır ve geri dönüsü olmayan zararlarla karşı karşıya kalabilir ve hatta ağacı kaybedebiliriz. Bu sebeple çocuklarımıza verdiğimiz değeri kayısı ağaçlarına ve diğer bitkilere de vermeliyiz. Bunun yanında ilaçları sağlam yerden almak gerekir bilmediğimiz kişilerden alma maliyiz. Gerekirse satıcıdan hangi ilacı nasıl kullanacağımıza dair bilgi almalıyız. Şuan ilkbahara girmiş bulunmaktayız bu yüzden İlkbaharda Pembe çiçek tomurcuğu dönemi ilaçlaması yapılması gerekir. Pembe çiçek tomurcuğu döneminde ağaçları 1 ton suya bir paket ilaç ile ilaçlıyoruz. Bu domur adını verdiğimiz ilaca ekstradan zehir katıyoruz haşerelere karşı, bit ilacı katıyoruz. Yani ağaçları yaprak uyuzu ya da kahverengi tomurcuk tırtıl zararlılarına karşı korumak için zehirler bakırlı ilaçlara karıştırılarak kullanıyoruz.
Hastalıklarla mücadele nasıl olmalıdır?
Bahsettiğimiz bu hastalıklarla mücadele Kültürel Önlemler ve Kimyasal Mücadele ile olur. Kültürel önlemler, İlkbaharda hastalıklı tomurcukları bulunduran ve kanser yaraları bulunan dallar sağlam kısımdan budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Mumyalaşarak ağaç üzerinde kalmış meyveler toplanıp uygun bir yere gömülerek yok edilmelidir. Sulama, gübreleme, toprak işleme ve budama, iyi bir havalanma ve ağacın kuvvetli gelişmesini sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Budama aletleri %10 luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) daldırılarak dezenfekte edilmelidir.
Kimyasal Mücadele ise; Yaprak Delen (çil) Hastalığı için 1.ilaçlama sonbaharda yaprak dökümünden sonra yapılır. 2. ilaçlama ilkbaharda pembe tomurcuk döneminde yüzde 1 lik bordo bulamacı veya yüzde 50 Bakırlı Fungusitlerden biri 100 litre suya 400 gram konularak ağacın her tarafı ıslatılacak şekilde ilaçlanmalıdır. 3.ilaçlama ise meyvelerde çanak yaprak ve erkek organ tablası meyvenin ucuna sıyrılırken kürkü sıyırma döneminde ruhsatlı fungusitlerden biri ile yapılmalıdır.
Bakteriyel Kanser ve Zamklanma Hastalığı için ilkbaharda pembe tomurcuk döneminde yüzde 1 lik bordo bulamacı ile ağacın her tarafı ıslatılacak şekilde ilaçlanmalıdır.
Monilya hastalığı için 1. İlaçlama Çiçeklenme başlangıcında yüzde 5-10 çiçekte, 2. İlaçlama tam çiçeklenmede yüzde 90-100 çiçekte organik fungusitlerden biri ile ilaçlanmalıdır.
Tomurcuk tırtılı zararlısı için ağaçların değişik yönlerinde 100 tomurcuk kontrol edilir. 10–15 tomurcuk tırtılı görülürse ruhsatlı insektisit kullanılır. Zararlı yoksa veya 10 tomurcuk tırtılından az ise ilaç atılmamalıdır.

>> Ebubekir Atilla’nın Röportajı