Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

En Büyük Yatırım Aracı Gözden Düştü

2022’nin başında benzin istasyonlarının kâr oranında ciddi düşüş yaşanması, akaryakıt istasyonları kapanacak mı sorusunu beraberinde getirdi. Dolar kurundaki dalgalanmalar ve kar paylarının düşük kalması sebebiyle ekonomik kriz yaşayan Akaryakıt İstasyonları büyük değer kaybetti. Hal böyle olunca ülke genelinde olduğu gibi Malatya’da da “Satılık Akaryakıt İstasyonu” ilanları verilmeye başlandı.

2022’nin başında benzin istasyonlarının

Bir dönem en değerli yatırım aracı olarak popüler olan Akaryakıt İstasyonları artık yatırımcı ve alıcı bulamıyor. Akaryakıt fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar, fiyat istikrarsızlığı ve döviz kurundaki dindirilemeyen ateş Akaryakıt İstasyonlarının pimini çekti. Günümüze kadar en karlı yatırım aracı olduğu için gözde olan bu tesisler artık ne sahibinin, ne de çalıştığı şirketinin yüzünü güldürmüyor.
Resmi rakamlara göre aralarında Malatya’nın da bulunduğu 800 Akaryakıt İstasyonu kepenk kapattı. İstasyonların bir kısmı tamamen faaliyetlerine son verirken, ülke genelinde 4 bin akaryakıt istasyonunun da sınırda olduğu kaydedildi.
SATILIK İLANLARI VERİLMEYE BAŞLANDI
Kent genelinde istasyonların satış ilanları verilmeye başlandı. Şimdilik Malatya’da 8 Akaryakıt İstasyonunun satış ilanı duyurulurken, kent merkezinde bulunan 6 istasyonun da devir edilebileceği iddia ediliyor.
Malatya merkez ve ilçelerde bulunan birçok akaryakıt istasyonu şok fiyatlarla satışa çıkartılıyor. İlçelerde 8,5 Milyon TL’ye düşen istasyon fiyatları şehir merkezinde ise 18,5 Milyon TL’ye kadar geriledi. Kapanma ile karşı karşıya kalan istasyon sahipleri, acil tedbirler alınmasını istiyor.
BAYİLER NE İSYİYOR?
İstasyon bayileri yaşanan kriz nedeniyle KDV’nin ÖTV’ye dahil edilmesi veya KDV’nin indirilmesi gerektiğini ileri sürüyor. Bazı akaryakıt bayi sahipleri ise, Dağıtım şirketlerinin yaptığı indirimlerde bayilerden kesinti yapılmamasını istiyor. Ek olarak da, nakliye ücretleri kâr payından ayrı olarak verilmeli, Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde komisyon bayilere yüklenmemeli, Kredi kartı komisyonlarının yüzde 50’sini bayiler, yüzde 50’sini dağıtım şirketleri karşılamalı talebinde bulunuyorlar.