Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dipsiz Göl’e Koruma Alanı Talebi

Hekimhan İlçesi’ne bağlı Başkınık Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Dipsiz Göl’ün koruma alanı kapsamına alınması için yapılan başvuru sonucu ilgili gölde incelemeler yapıldı.

Hekimhan İlçesi’ne bağlı Başkınık

Halk arasında Sülük Gölü olarak da isimlendirilen Dipsiz Göl için ve Boğazgören Mahallesinde yer alan Çamdalı Mevkii için Mahalle Muhtarlarının, Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yaptığı başvuruları sonucunda ilgili alanlarda incelemeler gerçekleştirildi. Koruma Alanı olarak ilan edilmesi için ilgili inceleme raporlarının Ankara’ya sunulması ve Bakanlık nezdinden onaylanması durumunda, uzun yıllardır bölge halkı tarafından korunarak bugünlere ulaştırılan doğal güzellikler koruma altına alınmış olacak.
Dipsiz Göl ile ilgili girişimleri ve araştırmaları ile bilinen Hüseyin Arayıcı, Dipsiz Göl ile ilgili şu bilgileri paylaştı,” Malatya İli Hekimhan İlçesine Bağlı Başkınık Mahallesi sınırları içerisinde bulunan göl Sivas-Malatya Karayoluna 5 km mesafede olup Yamadağı yaylaları ve Yamadağı Kayak merkezi yolu üzerindedir. Oluşumu: Krater gölü, Çevresi; 256,66 m, Alanı; 4260,21 metre kare, Yüksekliği;1730 m, Derinliği; Bilinmiyor. Bu göl Oluşum bakımından Türkiye’deki ender göllerdendir. Dönemin Malatya valisi Ulvi Saran ve Hekimhan Kaymakamı Nurettin Dayan’ın katkıları ile çevre düzenlemesi yapılmış ve mesire yeri olarak vatandaşların hizmetine sunulmuş. Ancak daha sonra kaderine terk edilmiş. Sahipsiz ve Bakımsız bırakılmış. Göl, içerisinde yaşayan sülükler nedeniyle yüz yıllardır tedavi merkezi olarak ta kullanılmış ve günümüzde de bu özelliğini sürdürmektedir. Ancak aşırı kirlilik nedeniyle bu özelliğini kaybetme durumu ile karşı karşıyadır. Gölde Angut kuşları ve Su kaplumbağaları yaşam mücadelesi vermektedir. Ayrıca Göl çevresi tarihi yerleşmelere de sahiptir. Doğa harikası bu gölümüze sahip çıkmamız bizim doğaya karşı görevimizdir. Beklentimiz, Başta Başkınık Mahallesi Muhtarı olmak üzere tüm ilgili kurumların (Belediye, Kaymakamlık) gölün koruma altına alınması için gerekli girişimleri yapmasıdır. Göl ve çevresinin bakımı ve temizliği yapılarak Doğa, kültür ve sağlık turizmine açılmalıdır. Yama Dağı Kış Turizm merkezi yolu üzerinde olması göl ve çevresi için önemli bir şanstır. Doğamıza ve kültürümüze sahip çıkmak yaşam hakkına saygıdır.”
>> Ebubekir Atilla