Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu Kış Kurak Geçecek!

Çevre sorunların üzerine akademik çalışmalar yürüten Dr. Emrah Akyüz, Malatya’da iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık riskini gündeme taşıdı. Dr. Emrah Akyüz, Malatya ve çevre illerde iklim değişikliğinden dolayı kış mevsiminin önceki yıllara göre daha yumuşak geçeceğini ve bu durumun kuraklığı tetikleyeceğini belirtti.

Çevre sorunların üzerine akademik

Malatya’nın kuraklık riskinin en fazla olduğu bölgelerden biri olduğunu aktaran Dr. Emrah Akyüz, yağış ve kar miktarında azalmalar olacağını ve Malatya’nın çölleşme riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Kış mevsiminin bu yıl yumuşak geçeceğini kaydeden Akyüz; ”Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Malatya ve komşu iller iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık sorunundan en fazla etkilenmesi muhtemel yerlerini oluşturmaktadır. Doğu Anadolu’nun batısı yarı kurak iklim tipinin özelliklerini göstermektedir. İklim değişikliği nedeniyle bu bölgelerde yağış ve kar miktarında azalmalar meydana gelmektedir. Yakın gelecekte şiddetini daha da arttıracak olan iklim değişikliği, yarı kurak iklim içerisinde yer alan Malatya’nın çölleşme riski ile karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Nitekim son zamanlarda kış mevsimlerinin önceki yıllara göre daha yumuşak geçmesi, Malatya kentinin karşı karşıya kaldığı kuraklık riskini daha net bizlere göstermektedir.” dedi.
İklim değişikliği ile mücadelede etkili politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Akyüz; ”Malatya’nın iklim değişikliğinden dolayı karşı karşıya kaldığı kuraklık riskine karşı etkili çevre politikalarının hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunun için atılması gereken ilk adım mevcut su kaynaklarının korunması ve rasyonel bir şekilde kullanılmasıdır. Türkiye tatlı su kaynakları açısından zengin bir coğrafyaya sahip değildir. Temel ihtiyaçlar dışında tatlı su rezervlerinin kullanımının kısıtlanması gerekmektedir. İkincisi, bölge halkının iklim değişikliği hakkında daha fazla bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Toplumun iklim değişikliğinin neden olduğu riskler ve bu risklere karşı yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmesi lazım. Üçüncüsü, tarımsal faaliyetlerde daha az suya ihtiyaç duyan ürünlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Tatlı su kaynaklarının önemli bir kısmı tarımsal faaliyetlerde kullanılmaktadır.” sözlerini kullandı.
>> Ebubekir Atilla