Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bal’da Yüzde 80 Artış Oldu

Malatya Arı Yetiştiriciler ve Üreticiler Birliği Başkanı Ali Çolak, Bal üretiminde bu yıl bin 500 ton rekolte elde edilerek geçen yıla kıyasla üretimde yüzde 80 artışın olduğunu söyledi. Başkan Çolak, koloni bazında 2021 yılında 10 kilo verimin bu yıl koloni bazında 17 kiloya çıktığını belirtti.

Malatya Arı Yetiştiriciler ve

Malatya Arı Yetiştiriciler ve Üreticiler Birliği Başkanı Ali Çolak, balda bu yıl rekoltenin geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 80 artış gösterdiğini belirterek, “Bu yıl verimli bir yıl yaşıyoruz. Son 2 senedir verim alamıyorduk. Bu yılki verimle birlikte arıcıların yüzleri gülüyor. Geçen yıl yaklaşık 900 ton balımız olmuştu, bu yıl ise bin 500 tonun üzerinde bal rekoltemizin olacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Malatya’da bal sağım dönemi başladı. Malatya Arı Yetiştiriciler ve Üreticiler Birliği Başkanı Ali Çolak, bu yıl bereketli bir dönem yaşandığını ifade ederek, geçen yıla göre yüzde 80 artan bir bal rekoltesinin olduğunu söyledi. Çolak, “Malatya’da bal sağım sezonu başladı. Bazı bölgelerde verim düşüklüğü var ama güzel bir rekolte bekliyoruz. Bu yıl verimli bir yıl yaşıyoruz. Son 2 senedir verim alamıyorduk. Bu yılki verimle birlikte arıcıların yüzleri gülüyor. Malatya’da geçen sene kayıtlı 95 bin koloni vardı. Koloni başına 10 kilo verim alındı. Bu yıl en az 20 kilo verim alırız. Bazı bölgelerde düşüş vardı. Verimin iyi olması hem üretici hem de tüketici açısından gayet iyi. Geçen yıl yaklaşık 900 ton balımız olmuştu, bu yıl ise bin 500 tonun üzerinde bal rekoltemizin olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Bala alacak kişilerin direkt olarak arıcılardan bal almasını öneren Çolak, “Tüketiciden rica ediyorum. Balı üreticiden alsınlar. En iyi bal, üreticiden alınan ham baldır. Isı, işlem görmemiş bal en iyi baldır. Vatandaş, berberini, kasabını, manavını seçiyorsa güvenilir bir arıcıdan ballarını temin etsinler. Malatya’daki arıcıların yüzde 99’u organik bal üretiyor. Tamamen doğaldır. Donan bal en iyi baldır, kesinlikle işleme tabi tutulmasın. Bununla ilgili Bakanlığın genelgesi de var. Marketlerde donan bal olsa da alınabilir, balın üreticinin elinden tüketiciye gitmesi en mantıklısı ve en sağlıklısıdır” sözlerini kullandı.
Hayvancılık Genelgesi’nin süresinin geçmesine rağmen yayımlanmadığına dikkat çeken Çolak, “Her yıl Mart ayında yayımlanan Hayvancılık Genelgesi 2022 yılında hala çıkmadı. Geçen yılda sekteye uğradı. Geçen yılki desteği aldık ama bu yıl da gecikti. Arıcılarımızın nasıl, nereye, ne zaman müracaat edecekleri ve kovan başına ne kadar destek alacakları hala belli olmadı. Bu da bizleri tedirgin ediyor. Arıcılarımız devamlı bizden Hayvancılık Genelgesi’nin ne zaman çıkacağını soruyorlar. Biz yetkililerimizden bu genelgeyi bir an evvel yayımlanmasını istiyoruz” dedi.