Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Çavuşoğlu’ndan Malatya’ya Söz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Malatya’ya geldi. Burada konuşan Bakan Çavuşoğlu, Malatya’nın ürettiği ürünlerin olası gıda krizinde Türkiye için güven kaynağı olduğunu söyledi. Arslantepe Höyüğü ‘nün UNESCO Dünya mirası kalıcı listesine girmesinin büyük bir başarı olduğunu ve Malatya’nın tanıtımı için çalışma yürütecekleri sözünü veren Bakan Çavuşoğlu,” Malatya’nın dünyaya tanıtımı için birlikte çalışacağız. Dışişleri Bakanlığı olarak her konuda olduğu gibi bu konuda da hizmetinizdeyiz” dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen AK Parti Malatya Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, gündemlerinin çok yoğun olduğunu, sürekli seyahat ettiklerini, misafirler ağırladıklarını, dış politikadan fırsat buldukça illere geldiklerini söyledi. ”Bugün Seyyid Battalgazi’nin memleketi, kayısı diyarı, eşi bulunmaz Malatya’da bulunmak ayrı bir mutluluk.” diyen Bakan Çavuşoğlu, ” Malatya’yı özledik. Çok program ve planlamalar yaptık Milletvekilleri ile davetler de oldu ama kısmet bugüneymiş. Malumunuz dış politika çok yoğun, gündem çok yoğun sürekli misafirler ağırlıyoruz. Bu yoğun programlardan fırsat buldukça, teşkilat başkanlarımızın görevlendirmesi ile genel merkezden illerimizi de ziyaret ediyor, hemşerilerimiz ile buluşmaya çok önem veriyoruz. İl ziyaretleri vesilesiyle vatandaşlarımız ile sohbet ediyor hasret gideriyoruz, diğer taraflardan da fikir alışverişi yaparak görüş ve tavsiyelerini dinliyoruz. Bu şekilde milletimizin önceliklerini dış politikamıza yansıtıyoruz. Dış Politikamızı böylelikle kurguluyoruz.” sözlerini kullandı.
Küresel gıda krizinin bugün herkesin konuştuğu bir konu olduğunu, Malatya’nın dünyada kuru kayısısının yüzde 80’ini üretip ihraç ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, ”Küresel gıda krizi bugün herkesin konuştuğu bir konu. Böyle bir dönemde Malatya’mız ve tüm Türkiye için Malatya’nın ürettiği ürünler güven kaynağıdır. Dünya Kuru Kayısının yüzde 80’nini Malatya üretiyor. Ama Malatya’yı sadece kayısıya indirgemek doğru değil. Cevizi, üzümü, kirazı, nar ve dur gibi birçok ürünü ülkemize kazandırdığı gibi ihracatta yapıyoruz. ” sözleriyle kentteki ürünlerin ihracatı konusunda neler yapabilecekleri konusunu değerlendirdiklerini belirtti.

YURTDIŞINDA 100 BİNDEN FAZLA MALATYALI VAR!
Bakanlık kayıtlarına göre yurt dışında 100 binden fazla Malatyalının yaşadığını, Malatyalıların da dürüstlük, çalışkanlık ve vatanseverliğiyle ön plana çıktığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, ”Malatya’yı sadece tarım ürünlerine indirgemek de doğru değil. 2 Cumhurbaşkanı çıkarmış bu kadim şehir zengin tarihi ve kültürü ile çalışkan insanı ile her zaman ön planda olmuştur. Başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkede yüz binden fazla Malatyalı hemşerilerimiz yaşıyor. Özellikle bizlerin tespiti de bu yurt dışındaki temsilciliklerimizde Malatyalı hemşerilerimizin dürüstlük, çalışkanlık ve vatanseverliği ön plana çıkıyor. Herkes tarafından da saygı ile karşılanıyor. Dalayasıyla Malatyalı vatandaşlarımız, hemşerilerimiz her yerde bizim göğsümüzü kabartıyor.” diye konuştu.

TÜRKİYE BARIŞI TESİS EDİYOR
Dış politikada bir devletin gücünü, askeri ve ekonomik güç ile jeopolitik konumun belirlediğini, Türkiye’nin bunların hepsine sahip olduğunu, her geçen gün daha da güçlendiğini anlatan Çavuşoğlu, bunlardan daha önemlisinin, vatan aşkıyla yaşayan, devletiyle el ele inançlı bir milletin olduğunu, ülkenin asıl gücünü de buradan aldığını vurguladı. Milli mücadelede, Kıbrıs Barış Harekâtında, 15 Temmuz’da tüm dünyanın Türk milletinin nasıl güçlü olduğunu gördüğünü dile getiren Çavuşoğlu, ”İşte milletimizden aldığımız bu güçle 20 yıldır Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye üzerine oynanan oyunları bozduk, bozuyoruz. Uluslararası siyasete yön veriyoruz. Türk tarihi gösteriyor ki devlet millet birlikte olduğunda aşamayacağı bir engel yoktur. Kolay bir coğrafyada yaşamıyoruz. Çok zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Etrafımıza bakın. Etrafımız ateş çemberi. Dünyadaki çatışmaların yüzde 60’ı bizim coğrafyamızda maalesef. Böyle bir ortamda krizlere çözüm odaklı yaklaşıyor, riskleri fırsatlara çevirmeye çalışıyoruz. Dünyada bir marka olarak arabuluculuk, yani kavga edenlerin, çatışanların, savaşanların arasını bulabilmek için arabuluculuk çalışmaları, bizim yaptığımız çalışmalar. Barış, diyalog, iş birliği dendiğinde artık herkesin kafasına, aklına Türkiye geliyor. Tabii arabuluculuk yapmak, barışı tesis etmek, savaşları durdurmak kolay bir şey değil. Bunun için güçlü liderlik gerekiyor. Güçlü devlet, güçlü diplomasi şart. İşte bizim de dünyanın gıptayla baktığı güçlü liderimiz var, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.” dedi.

TÜRKİYE GIDADA KENDİSİNE YETECEK BİR ÜLKEDİR
Dünyanın, Türkiye’nin etkisini Ukrayna savaşında bir kez daha gördüğünü anlatan Çavuşoğlu, gıda krizi ile ilgili de yol haritası belirlediklerini kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, ”Biran önce artık tahılın önündeki sorunların kaldırılması için o plan üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalarımız sürdürüyoruz. Askeri bir heyetimiz teknik konuları görüşmek üzere Moskova’ya gitti. Şimdi İstanbul’da BM-Türkiye-Ukrayna ve Rusya olarak teknik bir çalışma yapılıp sonra bir merkez kurarak buradan bu işleri koordine etmek istiyoruz. Bu ekonomik bir konu değildir. Sonra Mısır gibi tahıl bakımından dışarıya bağımlı olan ülkeler bile sıkıntı içinde olabilir. Tüm dünya insanlığı için bunu yapmak zorundayız. Hamdolsun biz Türkiye olarak kendi kendimizi karşılayacak şekilde kendimize yeterliyiz. Türkiye şuan Dünya’da makarna ve un ihracatında birinci sırada. En çok makarna ve en çok un ihraç eden ülkeyiz. Üretimin ve ihracatın devam etmesi için özel sektörümüz de dışarıdan buğday ithal ediyor ve biz de buna yardımcı oluyoruz. Çünkü bu istihdam demektir, ihracat demektir, katma değer demektir. Bunu da inşallah sorunsuz şekilde yürüteceğiz.” sözlerini kullandı.

“BEKLE GÖR” POLİTİKASI ARTIK YOK
Bakan Çavuşoğlu, ‘bekle-gör’ politikasının terk edildiğini belirterek, ”Her alanda güçlü olmamız lazım. Barışı tesis etmek için de ülkemize yönelik oluşacak bir tehdidi bertaraf etmek için de güçlü olmalıyız. Savunma sanayimiz, kahraman ordumuz, milletimizin dirayeti; diplomasimizin arkasındaki en büyük güçtür. Çıkarlarımızı, güvenliğimizi korumak için Suriye’de, Irak’ta, Libya’da her yerde varız. Sahada varız ama her şeyden önce de o ülkelerin huzuru ve istikrarı için varız. Azerbaycan’ı destekledik, yanında durduk ve yanında durmaya devam edeceğiz. Artık ‘bekle-gör’ politikası yok. Çekingen bir Türkiye yok. Krizlerin çözümünde özgür, ağırlığı olan bir Türkiye var.” dedi.
Uluslararası arena Türkiye’nin varlığının ekonomik olarak da kazanımlar sağladığını anımsatan Bakan Çavuşoğlu, ”Dünyanın dört bir tarafında varlığımız büyüdükçe ekonomik kazanımlarımızda arttı. İhracatta her ay rekor üstüne rekor kırıyoruz. 2021’de 425 milyon dolarlık ihracat ile Malatya’da kendi tarihinde bir rekor kırmıştır. Yani yüzde 41’lik bir artış olmuştur. Yolda gelirken arkadaşlarıma da söyledim. Bu gerçekten Malatya’nın gerçek potansiyeli olmadığını söyledim ve arkadaşlarımız bunu teyit etti, üretim burada diye. Geldiğimizde Organize Sanayi bölgemizde yeni fabrikaların inşaatlarını gördük. Önümüzdeki yıllarda da inşallah Malatya ihracatta milyar dolarları konuşmaya başlayacak. Malatyalı hemşerilerimize güveniyoruz. Malatyalılarımızın bu çalışkanlığı takdire şayan. Bu topyekûn çabamızı da hep birlikte sürdüreceğiz. Tüm şehirlerimizde üretimimizi artıracağız. Malatya’da olduğu gibi ihracatımızı da artıracağız. “ ifadelerine yer verdi.

MALATYA’NIN TANITIMI İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ
Malatya’nın dünya genelinde tanıtılması için üzerlerine düşeni yapacaklarını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, ”Medeniyetlere beşiklik yapmış Malatya’mıza da hizmet etmek, onu dünyaya tanıtmak da bizim vazifemiz, hepimizin vazifesi. Arslantepe Höyüğü ’nün ülkemizden 19. Dünya mirası olarak UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine alınmasında emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, Kültür ve Turizm Bakanımıza da çok teşekkür ediyorum. Anadolu’da ilk devlet yapısına Arslantepe ’nin ev sahipliği yapması Malatyalı hemşerilerimizde devlet geleneğinin binlerce yıllık olduğunu da gösteriyor aynı zamanda. İşte 2 Cumhurbaşkanı çıkarmak da tesadüf değildir. Birçok devlet adamı da. Şehrimizin sanayi ve ticaret potansiyelini birlikte artırmaya, turizm kapasitesini de geliştirmeye devam edeceğiz. Malatya’nın da dünya genelinde tanıtımı için de birlikte çalışacağız. Dışişleri Bakanlığı olarak her konuda olduğu gibi bu konuda da hizmetinizdeyiz.” diye konuştu.

SEÇİMİN TARİHİ BELLİ, ADAY RECEP TAYYİP ERDOĞAN
Bakan Çavuşoğlu, seçimin zamanında yapılacağını da kaydederek, “Bir davaya inandık ve hepimiz Ak Parti’nin mensubu olduk. Bir lidere inandık onunla beraber yol yürüyoruz. Ak Partimiz geçtiğimiz 20 yılda siyasete getirdiği hizmet anlayışı ile yaptığı mega projelerle kazandırdığı eserlerle vatanın her köşesine damgasını vurmuştur. Cumhuriyet tarihinde yapılanların tamamının katbekat fazlasını ülkemize kazandırmıştır. Bugün Türkiye her alanda en üst ligde boy gösteriyorsa bu başarının arkasında yıllardır çalışan teşkilatlarımız vardır. O yüzden teşkilatlarımıza minnet borçluyuz. Yine bizim siyasetimiz eser siyasetidir. Yılardır yaptığımız eserler bizim gelecek nesillere bıraktığımız eserlerdir. Yalan, iftira, çamur siyaseti ile ülkesini ve milletini farklı ülkelere şikâyet eden bir siyaset anlayışı olamaz. Artık Türkiye’de bu tür siyaset olmamalıdır. Ülkesini Ankara’da büyükelçilere bile şikâyet eden bir siyaset anlayışı bu ülkede olmamalı. Bu bizim milletimize ve ülkemize yakışmaz. son 20 yıl Türkiye hem içeride hem dışarıda terör yuvalarını kuruturken ülkemizin dört bir yanında da büyük yatırımları tamamladı, mega projeleri hayata geçirdi. Geleceğe yönelik de mega eserlerimiz ve vizyonumuz ortada. İşte bunu arkasındaki gücümüzün milletimiz olduğunu söyledik ama istikrardır. Eskisi gibi bu ülkenin işlerini yaparken yarım bırakıp seçime gitme dönemi bitti, koalisyon dönemi bitti. Cumhurbaşkanı Hükumet sistemi bunun en büyük sigortasıdır. Kararları hızlı bir şekilde alıp hemen yürürlüğe koyuyoruz. Birileri çıkmış eski sisteme dönelim koalisyon olsun 2 senede bir değişsin. İstikrarsızlık, habire hükumet değişiyor, habire koalisyonlar devriliyor, ülkeye büyük maliyetleri var, krizlerle neticelendiriliyor. O yüzden ne diyorlar? ‘Sistemi değiştirelim, hemen seçime gidelim’. Seçimin tarihi nettir. Artık kafasına esen, seçim isteyemez. Seçim tarihi belli, 2023 Haziran’da. Cumhur İttifakı olarak adayımızda belli. Bizim adayımız, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, AK Parti Malatya Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nın ardından Cuma namazını Yeni Camiinde kıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Valiliği ziyaretlerinin ardından Kışla Caddesi Esnaf Gezisi ve Malatya Kent Müzesi ziyareti gerçekleştirdi. Arslantepe Höyüğünü de gezen Bakan Çavuşoğlu, Beydağı Tabiat Parkında düzenlenen Gençlik Buluşmasına katıldı.