Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Anne ve Baba Tutumu Kleptomani’ye Yol Açabilir!

Psikolojik etkinin yanında daha çok daha anne ve baba tutumlarından dolayı ortaya çıkan kleptomaninin basit yöntemlerle giderilebileceğine değinen Çocuk ve Aile Danışmanı Burak Toptan, hastalığın tedavisi için mülkiyet kavramının geliştirilmesi ve benimsetilmesi gerektiğini söyledi.

Psikolojik etkinin yanında daha

Kleptomani’de anne ve babanın tutumu, Kleptomani tedavi süreci ve ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususları bu haftaki röportajımızda Çocuk ve Aile Danışmanı Burak Toptan ile görüştük.
Çalma kavramı çocukta nasıl başlar?
Çalma eylemi bununla beraber hırsızlık etiketiyle birleştirilerek aile için utanç verici ve gurur kırıcı bir hale gelebilmektedir. Özellikle çalma eylemine karşı bakış açıları toplumumuzda ki her birey için eleştirilen ve doğru bulunmayan bir davranıştır. Kim olursa olsun kim yaparsa yapsın bunun yanlışlığı dile getirilir. Fakat bu eylem çocuk yaşta yapıldığı zaman aynı tepkilerin verilmesi çok doğru değildir. Çünkü yetişkin bir birey mülkiyet kavramını bilir ve ahlaki davranış çerçevesini bilir lakin küçük bir çocuk halen bu kavramı bilmediğinden bu tür davranışları bilinçli yapmaz.
Yürümesini bilmeyen bir çocuktan kalkıp yürümesini ya da koşmasını beklemek bizim hatamız olur. Örneğin 2 yaşındaki bir çocuk sahip olma kavramını ayırt edemez bu yaş için elinizde ki materyalin senin benim ya da bir başkasının olmasının bir anlamı yoktur. Benmerkezcidir. Merak ediyorsa veya ihtiyaç duyuyorsa ona elini uzatabilir ve onu istediği kadar kullanabilir izin almaksızın. Yaş ilerledikçe çocuk kendisinin olanla olmayanı ayırt eder özellikle 3-4 yaşlarında fakat bir kavram halen yeterince gelişmemiştir. Bu işte bizim sorun diye algıladığımız davranıştır.
Çocuklarda sahip olma güdüsü hangi evreden sonra tehlikeli hale geliyor?
Çocuk almaması gerektiğini bilir, kendisinin olmadığını bilir fakat alma isteğine karşı koyamayarak objeleri alabilir. Özellikle 3-6 yaş arasına gelmiş çocuklar misafirliğe gittiğiniz evlerden veya kreşinden gördükleri objeleri ve oyuncakları alabilirler ve bunda da bir sakınca görmezler. Bunun nedenlerine baktığımızda beğendiği nesneyi yanında bulundurmaya çalışmaktan başka bir şey değildir. Yaş ilerledikçe durum biraz daha ileri boyuta taşınabilir. 1. ve 2. sınıfa başladığında çocukların birbirilerinin renkli kalem, sticker’lı defterler silgiler vs. gibi materyallerde gözü kalabilir.
Eve döndükleri zaman beğendikleri materyalleri yanında getirebilirler sizin verdiğiniz tepkiye göre de buldum, değiş tokuş ettim, ödünç aldım gibi savunmalar ya da açıklamalar yapabilir. Buna rağmen bu yaş grubu içinde yaptıkları eyleme çalma davranışı diyemeyiz. Bu eylemi ailelerin ciddiye alacakları yaş grubu 10 yaşından sonrasıdır. Eğer bahsedilen tutumlar 10 yaşından sonra sürekli olarak devam ediyorsa işte o zaman ciddi bir problem olarak algılanmalıdır. Çünkü bu çocukta duygusal bir bozukluğun göstergesidir. İşte bu tür durumlarda psikolog’a başvurmak ve profesyonel bir destek almaları gerekir.
Her çocuk mu gelişim sürecinde başkasının eşyalarını almaya başlar?
Hayır, çocukların gelişim esnasında bu tür davranışları göstermesinin sebepleri şunlardır; temel ihtiyaçların karşılanmaması, yeteri kadar harçlık verilmemesi, mülkiyet fikrinin geliştirilmemesi, aile içerisinde kendine ait eşya hakkı ve başkasının eşyaları hakkına saygı gösterme kavramını geliştirememek, intikam alma duygusu, kabul görme içgüdüsü, sevgi yoksunluğu, dikkat çekme isteği, aşağılık duygusu, heyecan ve haz duyma, psikolojik etkisi daha fazladır, doyumsuzluk, aşırı disiplin, anne babada model olarak görme gibi birçok sebep sayılabilir. Fakat bunlar içerisinde en baskın olanı anne baba tutumlarıdır.
Kleptomani’yi engellemek için neler yapılmalı?
Öncelikle çocukta mülkiyet kavramı geliştirilmeli çocuğun ihtiyaç duyduğu malzemeler alınmalı ve çocuktan ona ait olan bir şeyi ondan izinsiz kullanılmamalıdır. Böylelikle çocuk kendisinden kendi eşyalarının kullanılması için izin istenildiğini öğrenecek ve bunu kendi yaşamında başkalarının eşyalarını kullanmak isterken de aynı yöntemi uygulayacaktır. Bununla beraber çocukların temel gereksinimleri; harçlık, yiyecek, giyecek, okul malzemeleri gibi şeyler karşılanmalıdır. Ara ara çocuğun başkalarıyla bir şeyler paylaşması veya ısmarlanması davranışlarına da teşvik etmek gerek ki verme ve paylaşma davranışlarını da geliştirsin. Bunlardan daha da önemlisi doğru rol model olmak. Öncelikli olarak bir ebeveyn olarak siz insanların eşyalarını kullanırken saygılı olmak ve izin alarak kullanarak doğru davranışları çocuğunuza öğretirsiniz. Ayrıca çocukla açık ve güven verici şekilde çocukla konuşmakta alınabilecek en güzel önlemlerden biridir. Bu tür önlemler alınmadığı zaman ise bu çocuğun tüm yaşamında kalıcı hale gelebilir. Maddi herhangi bir ihtiyaç duymasa bile yinede başkalarının eşyalarını kullanma ya da gizliden alma gibi davranışlara hep ihtiyaç duyarlar ve bunun önüne isteseler de geçemezler. Toplum içinde sosyal ilişkilerinde kötü duruma düşebilirler. İş hayatları zedelenebilir ve güvensizlik kavramlarını hayatları boyunca bir kambur gibi taşımak zorunda kalabilirler. Bu tür sorunu yaşayan yüzlerce birey var. Tıpta ise bu psikolojik rahatsızlığın adına ise Kleptomani denmektedir. Yapılan araştırmalara göre ise bu hastalık en çok bayanlarda görülmektedir.